Posted on

Zaustavite špijunažu u Windows 10 OS

55 App Store

Servis računara Čip IN Vam ovom prilikom predstavlja novu alatku čija je funkcija da spreči praćenje korisnikovih aktivnosti od strane Microsofta. Jednostavno njen zadatak je da isključi, ali stvarno isključi praćenje, a ne kako je to urađeno sa podešavanjima samog operativnog sistema.

isključi praćenjeMicrosoft je već bio napadan da ne poštuje privatnost svojih korisnika, da ih prati i slično, na šta je usledio odgovor da se sve može isključiti putem podešavanja u samom Windows 10 operativnom sistemu. Međutim pokazalo se da i nakon toga Bing pretraživanje i Cortana i dalje komuniciraju sa glavnim serverom Microsofta.
Continue reading Zaustavite špijunažu u Windows 10 OS

Posted on

Windows 10 špijunira za Microsoft?

windows 10 logo

Servis računara Čip IN će u ovom članku pokušati da Vam iznese neke od bitnih stvari vezanih za funkcionisanje i rad novog operativnog sistema Windows 10. Da li zaista Windows 10 špijunira za Microsoft? Da li šalje podatke koji otkrivanju identitet korisnika? Zašto bi Microsoft toliko želeo da upozna korisnike svojih aplikacija ako to oni sami ne žele? Neke od odgovora na navedena pitanja će servis računara Čip IN pokušati da Vam pruži u ovom članku.
Continue reading Windows 10 špijunira za Microsoft?

Posted on

Šta gubim prelaskom na Windows 10?

Logo windows 10

Prelaskom na Windows 10 neke od standardnih aplikacija prethodnih verzija operativnog sistema više neće biti podržane ili zastupljene. Servis računara Čip IN Vam u ovom članku donosi informacije o kojim aplikacijama se zapravo radi. Ponekad je ovaj deo i najteži kod prelazaka na novi operativni sistem. Teško je odreći se nekih aplikacija na koje smo navikli i koje su postale deo naše rutine, ali eto jednostavno Microsoft smatra da su postale suvišne ili prevaziđene i zbog toga ih izostavlja.

Prilikom nadogradnje na Windows 10 više neće biti moguće koristiti sledeće aplikacije:

  • Windows Media Center
  • DVD playback
  • Desktop gadgets
  • Preinstalled games
  • Floppy drive support
  • Windows Live Essentials (Windows Essentials)
  • Windows Updates
  • Windows Virtual PC with Windows XP Mode

Continue reading Šta gubim prelaskom na Windows 10?

Posted on

Windows 10 aktivacijom protiv pirata ili ne?

windows 10 logo

Windows 10 između ostalog donosi i novi način aktivacije o čemu će Vam u ovom članku servis računara Čip IN izneti svoje viđenje. Aktivacija je svojevremeno uvedena kako bi podigla nivo zaštite od neovlašćenog korišćenja vlasništva Microsofta. Ukoliko operativni sistem nije aktiviran nakon isteka polčetnog pokaznog vremenskog perioda, obično je u pitanju 30 dana kada je proizvod već ustaljen na tržištu, neke od funkcija prestaju da rade, na ekranu se ispisuje poruka u smislu obaveštenja da je neophodno izvršiti aktivaciju operativnog sistema.

servis racunara windows activation

Novina koja dolazi sa nadogradnjom na Windows 10 jeste da je aktivacija sada smeštena na Microsoftovim serverima, dakle online. Jedinstveni broj proizvoda (Product ID) će da kle nakon instalacije i aktivacije sada biti smešten online. Continue reading Windows 10 aktivacijom protiv pirata ili ne?

Posted on

Windows 10 privatnost i podešavanja

Logo windows 10

Malo ko čita ugovor odnsono uslove korišćenja programa, već ih jednostavno samo prihvati, a to je jedan od aspekata na koji Vam Čip IN servis računara ovim člankom skreće pažnju. Ovaj ugovor nije uvek isti za svaki novoizašli operativni sistem, već je podložan promenama čak i kada su verzije u pitanju. U ovom poslednjem koji se odnosi na Windows 10, Microsoft navodi da ima pravo da putem nekih aplikacija čita i mejlove, poruke i koristi lične podatke na više različitih načina. Zato je neophodno odmah na početku obratiti pažnju na podešavanja operativnog sistema vezanih za privatnost. Servis računara Čip IN to uvek obavi za Vas, kada je angažovan, u sklopu same instalacije operativnog sistema. Dakle sve ulazi u istu cenu usluge.
Continue reading Windows 10 privatnost i podešavanja

Posted on

Windows 10 recenzija

windows 10 logo

Servis računara Čip IN donosi svoje viđenje novog operativnog sistema Windows 10. Inovacije su ponekad teško prihvatljive korisnicima u šta se servis računara Čip IN mnogo puta do sada uverio, posebno kada su u pitanju operativni sistemi, kao što je i sam Windows 10. Da li je ovaj OS idealno rešenje kako želi sam Microsoft, ili je samo još jedna od prolaznih faza pokazaće vreme koje dolazi. Ono što je istorija pokazala jeste da korisnici prihvate obično one operativne sisteme koji se pojavljuju u razmacima od 7 do 8 godina, mada devedesetih i nije bilo ovoliko protivljenja novotarijama kao danas. Možda je Windows XP bio toliko prihvatljiv korisnicima da jednostavno njegove principe i postavke nisu želeli menjati, jer teško je svake dve ili tri godine navikavati se na nešto drugo.
Continue reading Windows 10 recenzija