Posted on

Nadogradnja na Windows 10

windows logo za blog servis racunara

Windows 10 se pojavio tačno najavljenog datuma 29.07.2015. što nas sve svakako raduje. Servis računara Čip IN Vam u ovom članku iznosi neke činjenice i svoja zapažanja u vezi sa upravo izašlom nadogradnjom operativnih sistema Windows 10.

Windows10_laptop
Po oceni servisa računara Čip IN platforma je ostala ista kao što je bila za Windows 8 nema tu nekih posebnih razlika, ali je nadgradnja drugačije izvedena. Manje više je jasno da će Windows 8 u istoriji biti zabeležen kao promašaj i da ga jednostavno korisnici nisu prihvatili i zato je možda i urađeno ovako sa izbacivanjem novog operativnog sistema Windows 10, a ne novom nadogradnjom recimo na Windows 8.2. Kada se pogleda sam Windows 10, on upravo tako deluje, dakle ideja Windows 8 je zadržana, ali je za razliku od Windows 8.1 nekoliko ključnih stvari promenjeno i to uglavnom na insistiranje samih korisnika. Jedina stvar koja čini tu bitnu razliku jeste sistem ažuriranja operativnog sistema.

Da bi mogli pokrenuti Windows 10 neophodno je da ispunjavate sledeće hardverske uslove:

1. Procesor od 1Ghz koji podržava PAE, NX i SSE2

2. RAM 1GB za 32bit (x86), odnsono 2GB za 64bit (x64) sisteme.

3. HDD prostor 16GB za 32bit, odnsono 20GB za 64bit sisteme.

4. GPU koja podržava minimalno DirectX9 i WDDM v1.0 drajver

5. Minimalna rezolucija GPU i monitora 800×600 piksela

napomena: Dok ne izađe na tržište retail verzija Windows 10, dakle ona koja će moći da se kupi u prodavnici, da bi se izvršila nadogradnja neophodno je imati Windows 7 int SP1 sa poslednjim dopunama ili Windows 8.1 sa poslednjim dopunama. Servis računara Čip IN napominje da je neophodan uslov kod oba ova sistema da budu aktivirana. Ukoliko nisu instalacija će biti zaustavljena.

Verzije sistema na koje će se izvršiti nadogranja:

Ukoliko posedujete Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium ili Windows 8.1 nadogradnja će se izvršiti na Windows 10 Home.

Ako imate na svom računaru Windows 7 Proffesional, Ultimate ili Windows 8.1 Pro nadogradnja će se izvršiti na Windows 10 Pro.

I naravno na uređajima gde postoji Windows 8.1 Phone nadogradnja će se izvršiti na verziju Windows 10 Mobile.

Verzije Enterprise su isključene iz ove nadogradnje, kao i Windows 8.1 RT verzija.

Osim ovih verzija kada se bude pojavilo retail izdanje biće na tržištu i Enterprise kao najobimnija verzija ovog operativnog sistema. Ona već postoji u RTM varijanti sistema koja je izašla 15.07.2015. a namenjena je proizvođačima hardvera kako bi uskladili svoje proizvode prema novom operativnom sistemu. Ova RTM(release to manufacturing) verzija može još uvek trpeti promene do konačne, ali obično to ne bude slučaj.

Servis računara Čip IN svakako pozdravlja izlazak na scenu ove nadogradnje operativnih sistema.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*