Posted on

Windows 10 recenzija

windows 10 logo

Servis računara Čip IN donosi svoje viđenje novog operativnog sistema Windows 10. Inovacije su ponekad teško prihvatljive korisnicima u šta se servis računara Čip IN mnogo puta do sada uverio, posebno kada su u pitanju operativni sistemi, kao što je i sam Windows 10. Da li je ovaj OS idealno rešenje kako želi sam Microsoft, ili je samo još jedna od prolaznih faza pokazaće vreme koje dolazi. Ono što je istorija pokazala jeste da korisnici prihvate obično one operativne sisteme koji se pojavljuju u razmacima od 7 do 8 godina, mada devedesetih i nije bilo ovoliko protivljenja novotarijama kao danas. Možda je Windows XP bio toliko prihvatljiv korisnicima da jednostavno njegove principe i postavke nisu želeli menjati, jer teško je svake dve ili tri godine navikavati se na nešto drugo.

Konkretno problem kod pojave Windows 8 OS je upravo bio njegovo korišćenje na desktop računarima uz pomoć miša i donekle tastature. Servis računara Čip IN nije nikada imao problema sa prihvatanjem novih ideja, standarda, postavki. Nije bilo lako ni prihvatiti opcije odnosno menije koji su se tražili po uglovima ekrana. Konačno sam izgled desktopa i Start dugmeta koje je ustvari postojalo, ali kao zasebna velika površina što je malo ko shvatio. Oko toga se i digla najveća prašina. Microsoft je stoički izdržao sve kritike, krenuo u razgovor sa korisnicima i produkt svega toga je bila brza ispravka u Windows 8.1 i obećanje potpunog prilagođavanja željama korisnika kroz Windows 10. Priču možemo zaokružiti činjenicom da nas je Windows XP spasao greški Windows ME, Windows 7 je ispravio sve propuste ili naša neprihvatanja Viste, i eto sada je na redu da Windows 10, kako se i servis računara Čip IN nada, “spasi” korisnike od Windows 8 operativnog sistema. Međutim platforma Windows 10 i Windows 8 su gotovo identične, sve ostalo je okruženje ili šminka i tu je ustvari izvršena promena.

desktop windows 10

 

START dugme je ponovo prisutno

To je svakako bila najveća zamerka Windows 8 OS kada se pojavio jer to je jednostavno bio standard. Neki će reći kako je sada ovo dugme redizajnirano. To jeste tačno i servis računara Čip IN je sa time saglasan, međutim ako malo bolje obratimo pažnju shvatićemo da je ovo dugme ustvari bilo ceo ekran kod Windows 8.1 Redizajn se sastoji u tome što sada nije potrebno spustiti se na donji nivo ekrana kako bi se pristupilo aplikacijama već se to radi na već stari, oprobani, klasičan način. Ali svakako desna strana ovog novog panela sadrži identične elemente koji su prvo uvedeni kod Windows 8. Naravno zadržan je i više nego koristan meni koji je uveden u verziji 8.1 da bi ispravio stvar, a koji se otvara desnim klikom miša na dugme START.

windows 10 meni desni klik

Na slici se jasno može videti kako je tada rešena najveća zamerka ukidanja ikonica za gašenje i ponovo pokretanje računara. Međutim servis računara Čip IN je svojim klijentima i pre izlaska Windows 8.1 već bio rešio ovaj problem postavljajući na desktop dve nove ikonice, jednu za isključivanje, drugu za ponovo pokretanje računara. Nekima se ovo više dopalo i od rešenja START dugmeta. Windows 10 možda i iz samog straha od novih razočarenja korisnika zadržava SHUT DOWN opcije na više mesta.

desktop shut down

start-shut-down

 

Taskbar novine

Takođe primetna stvar na prvi pogled jeste da je osnovna tema u tamnim, možemo reći mračnim nijansama, tamnijim nego što je to bilo kod Viste. To je stvar koja je svima zapala za oko, ali verovatno se Microsoft odlučio da time istakne ozbiljnost svog projekta i rada na njemu, kao i veliku količinu uloženih truda, energije i vremena. Na crnoj pozadini nekako sve korektno stoji i ostale boje dolaze do izražaja. Donja linija ili Taskbar je dobila par novih opcija u svom meniju, a i na prvi pogled je odmah uočljivo da su tu ikonice pretraživanja i jedna nova koja je do sada viđana kod tableta i androida, a  to je upravljanje otvorenim procesima. Na tome Microsoft insistira kao nečemu što je više nego napredno i korisno.

taskbar-options

Pomoću ove opcije, možete kao na tabletu pogledati i izabrati željeni otvoreni prozor. Prozori se ne prekrivaju već su raspoređeni pravilno po ekranu kako bi se svi videli kada se aktivira ova ikonica. Preteča ove opcije (show windows stacked) i dalje postoji ali nije ovako efektna. Verovatno je ovo jedna od spona kojom Microsoft želi približiti korišćenje desktop računara korisnicima tableta.

Međutim to nije sve, osim toga valjda po ugledu na linux, Microsoft uvodi još jednu mogućnost, a to je otvaranje virtuelnih radnih površina(desktop). Njih otvarate klikom na ikonicu “New desktop” u donjem desnom uglu prethodne opcije. Čemu ovo služi? Najviše je prisutno zbog preglednosti, možete sami rasporediti u kojoj radnoj površini ćete koje aplikacije otvoriti i time sebi omogućiti bolju preglednost i lakši rad jer sve suvišno nestaje sa radnog stola. Navigacija je prilično jednostavna i sve to veoma glatko funkcioniše. Servis računara Čip IN je stekao pozitivan utisak na ovu novinu.

task view

Kod pređašnje verzije Windows OS tastatura za dodirivanje (touch keyboard) je bila među opcijama Linija alata (Toolbars), sada je stavljena u prvi plan ali nije ostavila neku posebnu impresiju na servis računara Čip IN. Lepše je izgledala kod prethodnog operativnog sistema, sada joj pozadina prekriva ceo ekran, otprilike kao kod većine tableta. Naravno postoji podešavanje kojim možete ukloniti ovu pozadinu.

 

Navigacija i tablet opcije

Ono što je sve obradovalo jeste što više nema skrivenih menija po ćoškovima i traženja naslepo, što jeste prilično nezgodno i po mišljenju servisa računara Čip IN. Svakako to je doprinelo poboljšanju navigacije i pristupa komponentama sistema. Napravljen je uočljiviji aktivni centar koji daje obaveštenja o trenutnom stanju sistema, aplikacija, potrebnim akcijama koje treba preduzeti i ostalim upozorenjima. Možda bi se u vrhu ovog novog stuba lepo uklopio analogni sat ali verujem da je Microsoft želeo da izbegne svako podsećanje na Longhorn, odnosno Vistu. Uglavnom aktivnom centru i sa njim povezanim opcijama pristupamo klikom na ikonicu koja se nalazi pored sata (taskbar).

Windows 10 tablet mode

Tablet funkcija ili izgled ustvari ima za cilj da olakša upotrebu desktop računara onima koji ga ređe koriste i kojima su tableti i mobilni telefoni glavna oruđa. Opet se sve to svodi na želju Microsofta da ima jedan sistem za sve uređaje. I ovakva postavka vodi ka ostvarenju tog cilja jer svako lako može sebi prilagoditi ono što mu najviše odgovara. Ponovo se jasno vidi poboljšanje u navigaciji, u gornjem levom uglu je ikonica koja će otvoriti levu liniju u kojoj će se nalaziti instalirane aplikacije. Sve je prilagođeno lakom korišćenju dodirom po ekranu.

 

Podešavanja

Zanimljivo je da se Microsoft i ovde odlučio na neke izmene i da je išao na to da se sve uokviri u prozorima, a ne kako je to izgledalo na prethodniku Windows 8.1. S druge strane nov izgled podešavanja neverovatno liči ili podseća na linux podešavanja, konkretno Ubuntu. Ovakva promena je izvršena prema sugestijama korisnika tokom perioda izgradnje samog operativnog sistema.

windows 10 podešavanja

podesavanja sata
 

Cortana, Microsoft Edge i Internet Explorer

Microsoft je najavio kako više neće biti aplikacije koja je mnogima išla na živce: internet preglednika pod nazivom Internet Explorer. I nema ga na prvi pogled, tu je samo Microsoft Edge, međutim… Na žalost samo je malo zatrpan ili sakriven, ali još uvek je prisutan i možete ga aktivirati iz Edge aplikacije ili jednostavno pronaći ga među programima, komponentama sistema i pokrenuti ga kao i svaku drugu aplikaciju. a toliko puta je traženo od servisa računara Čip IN da ukloni ovu komponentu sa sistema. Međutim kasnije, kada je Microsoft kupio Skype i ovo postaje problematično. Ukratko Internet Explorer je još uvek prisutan, a Edge je možda po nekima samo fina maska svega toga. Opet i sam Edge je prilično funkcionalan, možda i blago revolucionaran, a s druge strane želja Microsofta je da se prihvati njegov sistem pregledavanja Interneta. O detaljima u posebnom članku.

windows accessories

Cortana je isključena za naše područje za prvo vreme tako da nećemo moći da osetimo njene slasti i čari ili s druge strane neće biti prisutna da nam ide na živce. Cilj Microsofta je da je prilagodi posebno za sve delove sveta i otuda se samo pojavila za one najvažnije. Možda je to samo neki vid testiranja. Po nekima Cortana je napravljena kao produžena ruka Start menija. Tu je kako bi ga nadogradila i praktično konkurisala Google i njegovim uslugama. Zadatak joj je da izbaci sva dnevna događanja, podatke, kao i da bi asistira kod pretraga. Jednostavno rečeno Cortana je lični asistent kome se postavljaju pitanja bilo kucanjem ili glasom, kao što se može i pokrenuti glasom. Ali kao što rekoh moraćemo malo sačekati da osetimo njene čari na našem području.

 

Pošta, fotografije, kalendar…

Microsoft je dosta poradio na ovim pratećim aplikacijama u operativnom sistemu i servis računara Čip IN to pozdravlja, mada ipak osnovni cilj je da prestanete da koristite neke druge aplikacije već da se zadovoljite onima koje sistem već sadrži. Novina kod pošte je što možete sada staviti nekoliko naloga i sa svih primati poštu u jedno sanduče. Pri tome niste uopšte u obavezi koristiti Microsoftov nalog ili njegovu uslugu elektronske pošte već možete bilo koju. Praktično funkcija Outlook Express-a je ovde uvrštena. Preglednik fotografija sada u sebi sadrži i editor, ne neki savršen ali opet dovoljan za one osnovne operacije, jednostavne. Takođe uvrštena mu je i mogućnost da kreira albume slika, čak one fotografije iz osnovne fascikle (folder) sam prikupi u album. Možda tu treba biti malo oprezan ako ne želimo da te fotografije budu vidne, jer nakon što ih pokupi ovaj preglednik će ih i listati na otvorenom Start dugmetu, odnosno u tablet modu. Kalendar je takođe unapređen, sad se može na primer uneti i Google nalog i pomoću toga preuzeti iz njegovog kalendara sve što je potrebno. Dakle podržava ga.

Osim ovoga treba istaći da više nema onog zbunjivanja sa desktop i tablet aplikacijama i da li neka radi u desktop modu ili ne. Konkretno kada kliknete na ikonicu za nabavku skajpa odmah će Vas uputiti da preuzmete desktop aplikaciju sa sajta, neće Vas terati na market. I to svakako treba pozdraviti.

 

Zaključak

Sve u svemu ovaj operativni sistem je u svakom slučaju prijateljski po pitanju svojih opcija i funkcija prema korisnicima. Da li je baš idealan pokazaće vreme. Servis računara Čip IN ipak ostaje pod utiskom da ovo pre može da se nazove Windows 8.2 nego Windows 10, ali tako se ne bi pobeglo od tog prokletsva da je svaki drugi sistem potpun promašaj. Pre bi se reklo da korisnici teško prihvataju promene, a svaki sistem je imao i svojih vrlina, ne samo mana i uvek jasnu i dobru, pozitivnu ideju koju je želeo da plasira.

Treba istaći da ova nadogradnja sa Windows 7 i Windows 8.1 nije čista instalacija sistema, ostaće posebna fascikla sa sadržajem prethodnog sistema. Ovo je tipična nadogradnja na sistem i njena instalacija zna da se otegne vremenski posebno ako želite dosta toga da sačuvate od aplikacija sa starog sistema. Pozitivna stvar te situacije je što lako možete vratiti sistem unazad na onu prethodnu verziju ukoliko niste zadovoljni. Ideja Microsofta je da ubeleži na svom serveru Vaše komponente na kojima je sistem instaliran i jednostavno u slučaju reinstalacije potvrdiće aktivaciju nakon provere. Otprilike to bi značilo da će kasnije serijski broj ranijeg operativnog sistema praktično postati serijski broj Windpow 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*