Posted on

Windows 10 aktivacijom protiv pirata ili ne?

windows 10 logo

Windows 10 između ostalog donosi i novi način aktivacije o čemu će Vam u ovom članku servis računara Čip IN izneti svoje viđenje. Aktivacija je svojevremeno uvedena kako bi podigla nivo zaštite od neovlašćenog korišćenja vlasništva Microsofta. Ukoliko operativni sistem nije aktiviran nakon isteka polčetnog pokaznog vremenskog perioda, obično je u pitanju 30 dana kada je proizvod već ustaljen na tržištu, neke od funkcija prestaju da rade, na ekranu se ispisuje poruka u smislu obaveštenja da je neophodno izvršiti aktivaciju operativnog sistema.

servis racunara windows activation

Novina koja dolazi sa nadogradnjom na Windows 10 jeste da je aktivacija sada smeštena na Microsoftovim serverima, dakle online. Jedinstveni broj proizvoda (Product ID) će da kle nakon instalacije i aktivacije sada biti smešten online.

Microsoft naravno od uvođenja ovog broja tvrdi kako nije moguće sračunati obrnuto od kojih je kompnenti sastavljen, što sigurno ne zvuči kao nešto u šta se može poverovati. Tim pre jer svaka mašina sa svojom instalacijom ima jedinstven i neponovljiv ovaj broj. Obrazloženje za ovakvim potezom jeste u tome da se olakšaju reinstalacije operativnog sistema time što sada više nije potrebno unositi serijski broj, već se on može komotno zaobići a na kraju procesa Windows 10 će sam potražiti svoj ID na serveru i ukoliko ga nađe automatksi će aktivirati sistem na računaru.

To bukvalno znači da se za nadogradnje sa Windows 7 i Windows 8.1 ne koristi serijski broj, već je neophodan aktiviran Windows čija aktivacija će se preneti na nadograđeni operativni sistem Windows 10. Microsoft je tu imao još neke planove i ideje, međutim od mnogo čega se ovog puta odustalo jer po proceni servisa računara Čip IN verovatno bi došlo do pada interesovanja postojećih korisnika za nadogradnjom. Ovako tu je primamljiva ponuda da produžite licencu do 2025. godine, pa ako se tu uračuna da ste mogli nabaviti još 2009. licencu za Windows 7 lako se da izračunati da je to gotovo dvostruki period korišćenja licence.

Međutim nije ni Microsoft naivan, jer po svoj prilici iza Windows 10 operativnog sistema zaista dolazi neki novi i potpuno drugačiji. Uz to računa se na tehnološko zastarevanje računara, tako da sve u svemu 2025. godinu će dočekati malo računara nastalih pre 2015. godine. Opet kada je u pitanju retail licenca koja se prenosi sa računara na računar ova mogućnost je itekako velika i značajna, ali sve će to pasti u vodu ako se pojavi neki potpuno novi i drugačiji operativni sistem na potpuno novoj platformi kako jeste bilo planirano kada je počela priča o Windows 9.

Šta konkretno u smislu licenci znači ova promena? Kod OEM varijante koja dolazi sa računarom, dakle fabrički ugrađen operativni sistem nema nikakvih promena, sve ostaje po starom, računar kupujete sa već aktivirnaim operativnim sistemom, imate garantni rok u kome proizvođač sve reguliše. Kada kupite GGK licencu ili OEM za svoj neki novi računarski sklop(znači svi računi moraju biti maksimalno dva dana različiti) dobićete serijski broj koji ćete uneti jednom, a dalje se sve pohranjuje na serveru, dakle licenca i ID proizvoda koji je jedinstven za vaš sklop i sistem na njemu. Ukoliko reinstalirate to možete učiniti bilo kada bez serijskog broja i automatski će sistem pronaći svoje podatke da je već jednom bio registrovan i aktiviran čime će dobiti odobrenje za novu aktivaciju. Retail verzija se može instalirati na više računarksih sklopova s arazličitim komponentama ali samo jedna sme biti u upotrebi. Takođe će se podaci pohranjivati online.

Kako se računa taj jedinstveni identifikacioni broj proizvoda(Product ID)? Uz pomoć nekoliko komponenti, ali Microsoft je prilično štur sa tačnim i preciznim informacijama, kao što je i izričan sa tvrdnjom da se taj broj ne može upotrebiti za računsku operaciju u obrnutom smeru. Ok, i normalno je da pokušavaju da se zaštite od pirata i da zbog toga ne iznose neke informacije. Međutim novinari su ipak postavili konkretno pitanje:

What if i upgrade to Windows 10 and my HDD/SDD Dies and i only have the windows 7 or Windows 8.1 install disc can i get windows 10 back some how?
Da Costa said: The upgrade is registered with the device and the product key is stored on Microsoft Servers. So all you need to do is reinstall on a new storage device.

Dakle, ovo bi trebalo da znači da su neke izmene kod jedinstvenog identifikacionog broja proizvoda ipak dozvoljene bez obaveznog pozivanja Microsofta putem telefona i moljakanja da se odobri aktivacija. Tačno je da je Microsoft uvek izlazio u susret jednom kod OEM licenci kada se pokvari ploča da se obnovi aktivacija. Sada je i ovaj proces automatizovan ali sigurno da negde mora ipak postojati granica. Doduše nigde nije objavljen ni algoritam izračunavanja ovog broja. Nekada je to na smaom početu kod Windows XP-a ovaj izračun vršen na osnovu 10 komponenti:

1. – Video karta.

2. – SCSI adapter pod uslovom da je prisutan i da je u upotrebi

3. – IDE adapter odnosno kontroler HDD na matičnoj ploči

4. – Mrežni adapter uključujući i njegovu MAC adresu

5. – RAM

6. – Tip samog procesora

7. – Serijski broj procesora

8. – Hard disk

9. – Serijski broj particije na hard disku (VSN)

10. – CD/DVD uređaj koji je instaliran

Svaka od navedenih komponenti je osim učešća u kreiranju tog jedinstvenog broja imala i svoju vrednost i tu neku toleranciju. Međutim lako je uočljivo da mnoge komponente zavise od matične ploče i kada se ona pokvari nije više moguće aktivirati operativni sistem jer on je vezan za sam proizvod (OEM). Po odgovoru koji je dao Da Costa servis računara Čip IN zaključuje da više nije presudan hard disk. Međutim kada se pogleda spisak komponenti koje ulaze u OEM registraciju na njiemu se upravo nalazi i hard disk. Međutim Da Costa je donekle i ovde razrešio zagonetku rekavši na krajud aje bitno da samo ploča ostane ista. Kako će sve ovo funkcionisati ostaje da se vidi u praksi. Do sada je najstroža kazna bila da se jednostavno aktivacija odbije.

Kod retail licenci važi pravilo da ukoliko se pojave dve aktivne istovremeno ista biva piratizovana i blokirana. Uz sve to postoji novi mehanizam nadogradnje softvera odnosno operativnog sistema kod najnovijeg Windowsa po kome se nadogradnja vrši i sa i na računarima iz cele mreže istovremeno. Da li to znači da će Microsoft videti taj drugi računar koji je blokiran za internet ali koristi mrežu odnsono postavlejn je na istoj licenci na kojoj radi onaj koji se legalno aktivirao ostaje da se vidi. U svakom slučaju servis računara Čip IN će ovoj temi posvetiti poseban članak.

Konkretno šta nam govori ova priča?

Windows 10 nadogradnju morate instalirati na već postojeći aktivirani Windows 7 ili Windows 8.1 sistem. U tom slučaju neće Vam se tražiti aktivacija odnsono serijski broj, već će sve automatski biti obavljeno i podacui pohranjeni na serveru Microsofta. Ukoliko poželite da izvršite reinstalaciju to možete učiniti sa odgovarajućom Home ili Pro retail varijantom Windows 10 i sistem će se sam aktivirati jer je jednom već bio aktiviran sa tim komponentama. Dakle ne morate unositi ponovo serijski broj, pozivati Microsoft i slično. Ukoliko se pokvari neka od komponenti kao što je hard disk, slobodno ga možete zameniti i ponovo instalirati operativni sistem i aktivacija će biti obavljena što ranije nije bio slučaj bez pozivanja Microsofta.

Ukoliko ste kupili računar sa preinstaliranim Windows 10 operativnim sistemom on je već vezan za tu mašinu i botno je samo instalirati identičnu verziju i naravno kao što je i ranije bio slučaj aktiviraće se.

I na kraju ako instalirate GGK ili OEM za Vaš računarski sklop, prvi put morate uneti serijski broj i dalje Vam više neće biti potreban jer ionako ga ne možete koristiti na bilo kom drugom računaru, a reinstalacija će već sama preuzeti podatke sa servera Microsofta i aktivirati operativni sistem.

Kod retail verzije svakako obratite pažnju da Vam se ne dogodi da niste izvršili deaktivaciju, a išli ste na instalaciju na drugoj mašini. Odnosno ne smeju Vam se pojaviti online u kontaktu sa Microsoftovim serverom dve iste instalacije na dva različita računara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*