Posted on

Šta gubim prelaskom na Windows 10?

Logo windows 10

Prelaskom na Windows 10 neke od standardnih aplikacija prethodnih verzija operativnog sistema više neće biti podržane ili zastupljene. Servis računara Čip IN Vam u ovom članku donosi informacije o kojim aplikacijama se zapravo radi. Ponekad je ovaj deo i najteži kod prelazaka na novi operativni sistem. Teško je odreći se nekih aplikacija na koje smo navikli i koje su postale deo naše rutine, ali eto jednostavno Microsoft smatra da su postale suvišne ili prevaziđene i zbog toga ih izostavlja.

Prilikom nadogradnje na Windows 10 više neće biti moguće koristiti sledeće aplikacije:

 • Windows Media Center
 • DVD playback
 • Desktop gadgets
 • Preinstalled games
 • Floppy drive support
 • Windows Live Essentials (Windows Essentials)
 • Windows Updates
 • Windows Virtual PC with Windows XP Mode

Pri tome servis računara Čip IN napominje da neće biti zamene za Windows Media Centar, ali je Microsoft ponudio beplatan DVD plejer kao posebnu aplikaciju. Opet servis računara Čip IN preporučuje i uvek instalira svojim klijentima K-Lite codec paket u kome se nalazi i plejer za sve medijske fajlove. Ovaj paket možete preuzeti sa početne stranice zvaničnog sajta firme Čip IN.Potražite ga među ikonicama u gornjem desnom uglu početne stranice. Klikom na ikonicu ga možete i preuzeti i zatim instalirati.

Kada je u pitanju aplikacija virtuelnog PC-ja, ostaje vam da konačno pređete na Hyper-V koji Microsoft odavno već ima kao prateću aplikaciju u svom sistemu. Osim toga treba napomenuti i da je uklonjena klasična kontrola nadogradnji samog operativnog sistema, tačnije sve to je sada potpuno automatizovano, ali to ne znači da se ne mogu vršiti određena podešavanja i prilagođavanja, kao i kontrolisati šta je instalirano, šta nije.

I na kraju šta bi bilo to što dobijamo prelaskom na novi operativni sistem? Gledano prema verzijama novog Windows 10 operativnog sistema, karakteristike koje ih odlikuju i razlikuju bi se mogle ukratko ovako svrstati kao što je to za Vas uradio servis računara Čip IN:

 

Izdanje (Edition)

Karakteristike (Features)

Windows 10 Home

32bit max 4GB RAM

64bit max 128GB RAM

– radi na PC, tabletima i uređajima 2-u-1
– Cortana pomoćnik
– Microsoft Edge veb preglednik
– Omogućen je tablet način rada za uređaje sa ekranom osetljivim na dodir
– Aplikacije za prepoznavanje lica, zenice, otiska prsta
– univerzalne Windows aplikacije kao što su:Mail, Photos, Music, Video, Maps i dvadesetak drugih.
– Podrška za vlasnike XBOX One konzole, koji sada mogu uživati u brojnim mogućnostima snimanja i deljenja igara

Windows 10 Pro

32bit max 4GB RAM

64bit max 512GB RAM

– Sve Windows 10 Home karakteristike- Domain Join usluge
– BitLockerova enkripcija (Drive Encryption)
– Usluga Daljinskog pristupa i upravljanja
– Group Policy editor
– Windows Update za poslovne korisnike

Windows 10 Enterprise

32bit max 4GB RAM

64bit max 512GB RAM

– Sve Windows 10 Pro karakteristike
– specijalna podrška (Long Term Servicing Branch)
– Zaštita uređaja (Device Guard) – poseban oblik zaštite od raznoraznig bezbednosnih pretnjikibernetičkog kriminala koji štiti komponente, aplikacije, poverljive informacije, identitet

Windows 10 Education

32bit max 4GB RAM

64bit max 512GB RAM

– Sve Windows 10 Enterprise karakteristike za obrazovanje

Windows 10 Mobile

– radi na malim mobilnim uređajima, orjentisanim na upravljanje dodiromkao što su pametni telefoni(smartphone) i manji tableti.
– podržava sve univerzalne Windows aplikacije
– optimizovani Office za dodirne komande na ekranu
– podrška za funkcije telefona
–  podrška korisnicima koji svoje mobilne privatne uređaje koriste na poslumogućnost lakog povezivanja i deljenja sadržaja sa drugim uređajima

Windows 10 Mobile Enterprise

– Sve karakteristike Windows 10 Mobile
– Windows Update za poslovne korisnike

Windows 10 IoT

 • Windows 10 IoT for industry devices
  Desktop Shell, Win32 apps, Universal Apps and Drivers
  1 GB, 16 GB Storage
  x86
 • Windows 10 IoT for mobile devices
  Modern Shell, Universal Apps and Drivers
  512 MB RAM, 4 GB Storage
  ARM
 • Windows 10 IoT for small devices
  No Shell, Universal Apps and drivers
  256 MB RAM, 2GB storage
  x86 or ARM

Pregledom navedene tabele lako možete utvrditi koja Vam verzija sasvim zadovoljava Vaše potrebe. U suštini stvari su sada prilično uprošćene i većini odgovara ta osnovna koja će verovatno i postati univerzalna verzija (Home Edition). Prilično je automatizovana, nadogradnje potpuno same funkcionišu, a pored toga i prilično je uprošćena za korišćenje, psoebno kada se ovlada interfejsom. Bez obzira što se zove Home mogu ga koristiti i poslovni korisnici jer i oni poznaju opciju kućnog poslovanja (Home Business) posebno ako Vam ta varijanta i finansijski više leži.

Kada kupujete novi operativni sistem OEM, GGK varijantu koja je nešto skuplja, uzimate za već postojeću konfiguraciju, dakle staru mašinu. Ukoliko kupujete nov računar možete uzeti običnu OEM varijantu nešto je jevtinija, ali računi se moraju slagati u dva dana da bi to bilo validno. Što se tiče same aktivacije ili funkcionalnosti operativni sistem se vezuje samo za ploču, dakle sve komponente se mogu promeniti ako ploča ostaje ista Windows 10 se automatski aktivira ako je već bio na tom računaru. Međutim kada se vrši kontrola od strane državnih organa potrebno je imati računarski sklop za koji je vezana OEM varijanta. To otprilike znači da ne možete kupiti novu ploču i nov operativni sistem OEM varijantu i reći da je sve legalno i u redu, već morate u tom slučaju uzeti GGK. Servis računara Čip IN je uvek tu za asistencije prilikom izbora, kao što može za Vas izvršiti i uslužnu kupovinu. Servis računara Čip IN se ne bavi trgovinom već samo pružanjem usluga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*