Posted on

Windows 10 špijunira za Microsoft?

windows 10 logo

Servis računara Čip IN će u ovom članku pokušati da Vam iznese neke od bitnih stvari vezanih za funkcionisanje i rad novog operativnog sistema Windows 10. Da li zaista Windows 10 špijunira za Microsoft? Da li šalje podatke koji otkrivanju identitet korisnika? Zašto bi Microsoft toliko želeo da upozna korisnike svojih aplikacija ako to oni sami ne žele? Neke od odgovora na navedena pitanja će servis računara Čip IN pokušati da Vam pruži u ovom članku.

online postavke za BINGUkoliko koristite Local Account, a ne Microsoft praktično niste personalizovali svoj operativni sistem i nije moguće koristiti sve opcije koje isti nudi, ali ni pratiti sve Vaše aktivnosti i vezivati ih za Vaš profil. Međutim u situaciji kada koristie Vaš Microsoft nalog sve Vaše aktivnosti koje se prate mogu i da se beleže i dodeljuju istom. Vi naravno možete u oblaku podešavati šta će ostati, šta će se obrisati ali… da li se ipak briše tako da ostaje vidno Microsoftu? Nema odgovora, samo sumnja. Da li se to praćenje može izbeći, izigrati? Odgovor je jednostavan: ne može. Možete koristiti nekoliko naloga, menjati lokaciju, internet provajdera, ali ako koristite Windows 10 ne zaboravite da je jedinstevni broj Vašeg računarskog sklopa prilikom aktivacije ostao zabeležen onlajn. Kada uračunate i to da možete zameniti sve delove osim matične ploče, a da ta aktivacija i dalje bude validna, to znači da Microsft precizno ume da prepozna Vašu matičnu ploču. I onda se svi ti korišćeni nalozi vežu upravo za taj računar. Ali čak i da koristite veliki broj računara, opet će nalozi kojima pristupate biti sortirani u smislu da koriste više računara i naravno tačno obeleženo kojih. Da li Vas Microsoft može identifikovati? Nije to neka nauka, ako imate regularan nalog sa pravim podacima, a to se može i ispitati upravo po tome čemu Vam služi i kako ga koristite, lako je vezati jedinstveni broj proizvoda za Vaše podatke. Ništa na internetu nije tajno ili zaštićeno i pomalo je lakoverno kada neko poveruje u takva obećanja. Ali opet u neku ruku svako od korisnika se mora pomiriti i sa tim aspektom mreže. Znači plastično objašnjeno, sigurno je da nećete aplicirati za posao sa lažnim podacima. Da li ste bili ili niste špijunirani otkriva se tek kada onaj ko je špijunirao ili došao do tih podataka krene da ih koristi.

Šta zapravo Microsoft želi, šta mu je cilj? Prvi cilj jeste da pruži što kvalitetniju uslugu, da olakša život i posao svojim klijentima i korisnicima usluga koje pruža, nešto što je svakako pozitivno. Međutim kako sve ima i poslovni aspekt, ujedno prateći navike, ponašanje i sve ostalo, idealno može izanalizirati koju vrstu marketinga, i šta od usluga ili proizvoda ponuditi određenom klijentu. Konačno kakve mu reklame servirati. Dakle sve je to poslovna svrha, niko tu ne traži identitet, privatnost ili želi nekoga povrediti, prevariti, jednostavno to je stvar biznisa. S druge strane Microsoft želi zaštititi svoje vlasništvo, softver, odnosno operativni sistem, želi naplatiti licencu na šta svakko ima pravo. Ujedno to znači da želi stati na kraj neovlašćenom korišćenju njegove imovine. Dakle to je borba protiv piraterije. Međutim način prikupljanja podataka nije legalan i to odmah znači da ih ne može upotrebiti u tu svrhu, ali s druge strane može saznati pa pokušati nekim legalnim putem izdejstvovati ostvarenje svojih prava. Uglavnom servis računara Čip IN Vam može reći da budete sigurni da Microsoft zna da li koristite legalno ili ilegalno. Ako ništa drugo, kao primer može poslužiti činjenica da se i piratski sistem može nadograditi na Windows 10 jer je dovoljno samo da bude aktiviran. Time se znači licenca, odnsono aktivacija za tu ploču beleži onlajn i videćemo nakon pojave retail verzije da li će se moći automatski aktivirati bez ikakvog serijskog broja kao što je slučaj sa legalnim nadograđenim sistemima.

CortanaNeki podaci poslati Microsoftu svakako mogu identifikovati korisnikov računarski sklop i to je ono na šta servis računara Čip IN skreće pažnju. Problem je što se izgleda ispostavlja da se ovo slanje informacija odvija i onda kada su alati za komunikaciju isključeni. Dakle i pored toga što smo podesili u podešavanjima da ne želimo komunikaciju sa serverom ona se odigrava. Bar tako poslednja istraživanja pokazuju. Neke od Windows 10 alatki kao što su Cortana ili Bingov pretraživač iako su isključeni i dalje komuniciraju sa serverom. Nije to ni teško utvrditi ako se prate komunikacije na računaru. Do saznanja je došla i Ars Technica svojim analizama i kontrolama dešavanja u situaciji kada su podešavanja privatnosti takva da isključuju i Cortanu i Bing.

Ars Technica je praćenjem primetila da se povremeno šalju podaci pod izgovorom da su neophodni za rad one Drive alatke Windows 10 operativnog sistema. Ne bi sve to bilo toliko strašno da se ista stvar ne događa i prilikom korišćenja lokalnog naloga na sistemu. Nema nikakvog specijalnog razloga zašto bi u tom trenutku odnsono periodično u vremenu bili slati podaci serverima Microsofta. I naravno neko je odmah skočio na Microsoft, opet usledilo objašnejnje da su neki i prenaglili sa optužbama i kako servis računara Čip IN može da primeti ili zaključki stvorena je izvesna klackalica. Sad će se naravno pojaviti veliki broj aplikacija koje će korisnicima Windows 10 pomagati da se zaštite i od ovakvih stvari.

Konkretno Cortana će slati informacije i onda kada je isključena, a naravno deo tih informacija će sadržati i identifikacioni broj računarskog sklopa. I sad uz sve to Ars Techica je pokazala da se te informacije šalju čak i bez enkripcije, dakle potpuno otvorene za presretanje. S druge strane jedan deo podataka koji su poslati je bio potpuno nedodirljiv, neprobojan za čitanje i tehnički korisnik ne može znati šta je tačno Windows 10 poslao Microsoftu. Naravno Microsoft je na ovo odgovorio da nisu nikakvi podaci poslati, a mnoge novinare je uz to ostavio i bez odgovora na neka druga, a slična pitanja.

Servis računara Čip IN smatra da je nedopustivo da aplikacija koju ste isključili, podesili da ne radi i nakon toga komunicira sa serverima i uz to šalje poverljive informacije. Ako ste isključili nešto isključili ste jer to ne želite. Pri tome ste uredno platili licencu i legalno koristitite operativni sistem.

Možda se sada treba zapitati s obzirom na činjenicu da Cortana koristi glasovne komande, i da je ne možete aktivirati bez toga, kao ni bez Microsoftovog naloga, ustvari tim “tajnim” kanalima ne šalje audio snimke na kojima je zabeležen glas, jer kao što smo čuli deo informacija je neprobojan. Opet isto tako deo je potpuno nezaštićen što znači da se lako može presresti jedinstveni broj računarskog sklopa, a time i kasnije simulirati upravo taj sklop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*