Saveti i edukacija servis računara

Kupovina računara

Kupovina računara je kompleksna stvar, a potrošači po pravilu pogreše slušajući savete trgovaca ili još gore prepuste izbor trgovcima. Trgovac će uek ponuditi ono što njemu najviše odgovara za maksimizaciju profita, odnosno robu koja predugo stoji i koje treba da se reši. I nebrojeni broj puta se događa da donesu klijenti nov računar najčešće laptop na instalaciju sa preslabim procesorom ili tehnološki star računar čak i četiri godine. Model od pre četiri godine. Trgovac im preporučio.

Računar kupujete prema poslu koji treba da obavlja. Dakle ako treba da bude poslovni, sagledati koliko poslova treba da radi, odnosno precizirate njegovu namenu i najvažnije koje aplikacije će da koristi. Prema aplikacijama najčešće i odredite snagu računara koji kupujete, a igre su po pravilu najzahtevnije. U tom slučaju izaberete igru i pogledate pomoću alatke koja se nalazi niže među savetima na ovoj stranici koja konfiguracija može da je pokrene. Uvek gledajte preporučenu, a ne minimalnu konfiguraciju jer doći će nadogradnje za tu igru, a Vi ćete ostati limitirani na minimalnoj verziji. U tom slučaju ćete morati da radite nadogradnju hardvera što je skuplje nego da ste odmah izabrali pravu kombinaciju. Takođe, dole niže na ovoj stranici stoje uvek ažurne preporuke za konfiguracije pri kupovini računara.

Celeronče u akciji tj. blokadi

Servis računara Čip IN Vas moli da NE KUPUJETE slabe procesore tipa CELERON ili PENTIUM, ATHLON, E1, E2 već procesore koji Vam omogućavaju multifunkcionalnu upotrebu. Naime procesori tipa celerona, pentiuma i ostalih tih kategorija su namenjeni za izvršavanje jednog zadatka. Takav računar dobije neki softver i vrti ga dok živi, recimo u fabrici. Takav računar ne surfuje po netu, ne koristi komunikaciju putem skajpa, vajbera, ne pretražuje jutjub ili pokreće filmove u visokim rezolucijama i snažnoj kompresiji. Kućni korisnik nije nezahtevan korisnik već upravo suprotno jako zahtevan. Poslovni takođe: otvore deset prozora u internet pregledaču i pitaju što je sporo. Zato što nemaju adekvatan procesor sa dovoljno jezgara koji je u stanju da opsluži njihove potrebe. Dakle kada kupujete računar birate samo one koji MINIMALNO poseduju Intel CORE I3 procesor odnosno AMD Ryzen 3 bilo da ste poslovan ili privatni korisnik. Kod izbora procesora bitno je i da li u sebi poseduje grafički čip ukoliko želite da koristite integrisanu grafiku na matičnoj ploči. Kod AMD Ryzen procesora ta oznaka je slovo 'G' na primer AMD Ryzen 3 3200G, dok kod Intelovih ne postoji oznaka za grafiku, već obrnuto oznaka koja pokazuje da u sebi nema grafički čip, to je slovo 'F', dakle Intel Core I5-11400F. Znači ako hoćete Intelovu platformu za igranje, a želite da uštedite nešto novca uzimate tu F varijantu procesora jer svakako kupujete grafičku kartu.

Pentium zaglavio

Matična ploča je takođe bitan element, ali prostim rečnikom opisano ona omogućuje snagu u smislu količine hardverskih komponenti koje će taj računar moći da opsluži. Proizvođač nije bitna stavka, kvare se bukvalno svi i svi se prave na isti kalup narodnim rečnikom rečeno. Kada birate matičnu ploču pre svega sagledajte šta Vam je potrebno da priključite od spoljašnjih elemenata u taj računar. Najčešće su to brojni USB uređaji, što v2.0 ili v3.0. Ukoliko ste se opredelili da koristite grafiku na ploči pre svega je bitno da kupite procesor koji ima grafički čip u sebi. Kod ploče je najbitnija stvar chipset i od njega sve zavisi. Čipseti su izgrađeni prema nameni samih korisnika i dele se na : kućne, poslovne, igračke varijante, radne stanice. Home varijante su H(Intel) A(AMD), biznis varijanta B(oba proizvođača) i gamerska varijanta Z, Q(Intel) X(AMD), radne stanice W(Intel) TRX(AMD). Zaista zlatna sredina jesu chipseti namenjeni biznisu, otprilike taman daju optimalne mogućnosti i onda su se proivođači dosetili da na njima dodaju neka poboljšanja i izgrade Gamer modele, tako da postoje i B Gamer matične ploče. Ali ako želite da računar bude zmaj, bez obzira na namenu uzimate Z ili X chipsete. Može gejmerski računar i na home varijanti ploče da se izgradi, ali osetićete ponekad da "gubi snagu" kod zahtevnijih igara.

RAM memorije su jednako važne kao i sve ostale komponente, a određuju prostor za rad ili veličinu vreće u kojima možete uzeti materijal za rad u jednom cugu. S obzirom da postoji dual kod memorija, uparivanje, uvek je kod Intela bolje uzeti dva modula umesto jednog, ili još bolje par koji je već fabrički podešen za kooperaciju. Mada isti efekat postignete i sa dva identična modula. Problemi mogu nastati kada se uparuju različiti moduli po svojim karakteristikama i čak mogu raditi neko vreme, ali onda počinju da baguju kako ploča ostari. Ukoliko niste pri finansijama, onda možete uzeti jedan modul, a kasnije dokupiti isti takav drugi i upariti ih. Ako ste uzeli par, a imate samo dva slota, ako želite proširenje imaćete višak memorijskih modula.

Grafička kartica je izuzetno važna komponenta i karakteristika koju kod nje posmatrate je pre svega memorijska magistrala. Apsolutno nema smisla kupiti 64bitnu grafičku kartu kada je ista takva i integrisana, a sada su i integrisane počele polako bivati 128bitne. Takva grafika Vam praktično donese samo veću količinu memorije dodeljenu grafici u samom sistemu. Ima značaja, ali ne nekog preteranog, mada kod poslovnih računara dobije neki smisao u odnosu na njihove potrebe. Opet kada već kupujete uzmete ljudski jer će računar možda promeniti namenu, a svakako je dodatni RAM modul na ploči obavio isti posao kao i ta 64bitna grafička karta. Ako želite ugodno igranje, magistrala mora biti 192 odnosno 256bita sa nekom količinom memorije od 6 odnosno 8GB u trenutku pisanja ovog teksta. Takođe inženjeri koji imaju ogromne projekte, filmska industrija, grafička industrija imaju izuzetno visoke zahteve po pitanju grafičkih kartica.

AMD A4 zakucao na 100%

Napajanje, PSU kako glasi skraćeni zapis, je možda i najvažnija ili najozbiljnija komponenta. Ako ste već kupili skupu mašinu, apsolutno je blesavo da stavite u nju neko bedno napajanje koje će brzo da izgubi svoje performanse i da počne da oštećuje Vaše komponente. Zlatno pravilo utrošnje energije jeste da je napajanje duplo snažnije od potrebne količine za snabdevanje mašine. Ako je potrebno 300W, onda je idealno ono od 600W jer ono troši najmanje struje. Međutim, sam kvalitet napajanja pre svega određuje količina iskorišćene električne energije koju primaju iz mreže, tako da postoji više klasa napajanja obična, Bronze 80+ iskorišćenost, Silver 85%, ili Gold 90+. Što je procenat iskorišćenosti struje veći to se napajanje manje zagreva, jer višak struje odlazi na zagrevanje. Osim toga napjanja imaju i različite mehanizme u sebi što električne, elektronske odnsono mehaničke na koje ne možete uticati. Ali ono na šta možete jeste da li ćete uzeti modularno, ono kod koga se po potrebi stavljaju određeni kablovi, odnosno ono sa unapred postavljenim kablovima. Bitno je da uzmete napajanje koje opslužuje Vašu konfiguraciju sa svim neophodnim granama: procesorskom, grafičkom, matična, periferne grane sastavljene od molex i sata priključaka. Najčešće greške se prave kod procesorske grane, ljudi kupe ploču sa 8 pinova, a napajanje sa 4 pina, ali postoji u našem servisu adapter koji rešava taj problem. Novije ploče imaju i grane od 6 pinova i tu takođe ima leka u našem servisu. Staro zlatno pravilo kod napajanja jeste da je kvalitet određen fizičkom težinom. Teže je bolje, od boljih materijala je napravljeno, bolje se hladi, bolje iskorišćava električnu energiju, sadrži kvalitetnije elktronske komponente, ali je zato i cena visoka.

Skladište za podatke, operativni sistem SSD ili HDD. Možda se ne čini na prvi pogled, ali veoma kompleksno pitanje. SSD je daleko brži od HDD, SATA3 varijante i do 15 puta, a NVME daleko, daleko više od toga. Međutim cena mu je prilično viša u odnosu na količinu podataka koje može da uskladišti u odnosu prema HDD. Postoji i još jedna stvar, SSD je pouzdani čuvar podataka samo ako se redovno koristi, dok HDD može stajati van upotrebe i podaci su sasvim sigurni. Za operativni sistem se svakako uzima SSD i bitno je da ima prostora bar 256GB, a kada su u igri oba uređaja može biti i 120GB i na njemu bude samo sistem. Inače na sistemski SSD ne treba stavljati igre, već na HDD ili drugi SSD jer se tako dobija u brzini rada. Osim sistema, na tom SSD-u se nalazi i virtuelna memorija i prilično gubi na brzini ako je još i aplikacija, odnosno igra na njemu. Gejmeri bi trebalo da imaju uvek dva medija.

ITX kućište na popravci u servisu računara Čip IN

Kućište zaista možete birati prema estetici, ali postoje neke stvari koje ne smete nikako ispustiti. Prvo i osnovno da li grafička kartica koju ste naumili da stavite u konfiguraciju može da stane u to kućište. Drugo sistem hlađenja, materijal od koga je napravljeno. Laički što je kućište teže(ne i glomaznije) bolje je. Bitni su Vam portovi, njihov broj i namena na smaom kućištu USB 3, USB 2, HD audio, 1394 port itd., ali naravno mogu se dodavati i različiti moduli na za to predviđena mesta, mada ako imate obično kućište ponekad je modul skuplji od celog tog kućišta. I svakako obratite pažnju da li je kućište pravljeno za matičnu ploču koju želite staviti u njega, jer ako ste nameračili malo kućište za mikro ATX ploče, akupili ATX ploču neće moći da se stavi u njega. ATX je standard još iz 1995. godine i zadržao se do današnjih dana, mada se te veličine retko menjanju. Osim ATX, mATX, česte su i ITX ploče. Vrste odnosno veličine svih ploča možete pogledati na priloženom linku.

Monitor opet birate prema svojim potrebama, često i estetici, ali svakako postoje neke karakteristike koje ne biste smeli zaobići Pre svega tu je rezolucija i monitor mora biti minimalno FHD rezolucije 1920x1080 jer je to postao standard prethodinh desetak godina. Naravno uvek može bolje kao što je 4K i nadolazeći. Međutim šta još čini kvalitetan monitor? Za gejmere je svakako to zakrivljeni monitor, za poslovne ljude monitor koji može stajati vertikalno ili horizontalno, ali svima je bitan odziv monitora. Što je odziv manje veličine to je monitor brži, odnosno slika kvalitetnija. Neki osnovni standard odziva je 5ms, ali ako želite dok se igrate fantastičan utisak, onda svakako ta veličina treba biti 1ms ili 2ms. Osvežavanje je sledeća bitna stvar. Dugi niz godina je osvežavanje bilo na 60Hz, međutim polako standard postaje 144Hz, a svakako da su više vrednosti znatno bolje. I ono neizbežno, a često bude previđeno: ugao gledanja. Da, dosetili su se i napravili monitore sa niskom cenom kojima je ugao vidljivosti svega 90° što je prilično nepraktično jer sliku na tom monitoru možete videti samo ako ste naspram njega. Normalan ugao je oko 160° do 170°. I na kraju tu je i broj monitora koji ćete koristiti. To svakako zavisi od posla ili od igre. Ako igrate neku od igara gde imate obavezan čat, sigurno je lakše da je on na drugom monitoru. Ali isto tako ako se igrate i radite istovremeno ili gledate televiziju zgodno je podeliti aplikacije između dva monitora. Konačno, na primer mi programeri koristimo po pravilu tri monitora u radu: na jednom se testira, na drugom piše kod, na trećm konsultuje literatura ili prate neki parametri. Grafičke karte podržavaju najčešće tri monitora.

Periferni uređaji tipa tastature i miša na izgled se čine običnim, međutim oni su najizrabljivaniji deo računara. Preporuka ili savet bi bio da kupite što kvalitetnije možete, najbolje apple koji se prave i za PC računare. Skupi su, to nije sporno, ali izuzetno kvalitetne i ugođaj je raditi na njima. Isto važi i za miševe ili gejmpadove odnosno džojstike, volane i sličnu opremu. Ako kupite manje kvalitetno, manje i traje, brzo se uništi i onda vam to odvlači pažnju od onoga čemu trebate ostati posvećeni.

Dodaćemo i štampače, skenere u priču. Štampač se relativno jednostavno kupuje. Prvo što gledate jeste njegovo punjenje. Toneri daleko duže traju od kertridža, ali je još bitnije kada ugledate neki zanimljiv štampač da odmah proverite da li postoji u Vašoj blizini mesto za nabavku zamenskog tonera za njega pošto su originalni uvek papreno skupi. Naravno bitne su i ostale karakteristike, pre svega načini vezivanja na mrežu radi šerovanja wifi ili lan, a zatim i mogućnost obostrane štampe automatski. Obostrana štampa je veoma praktična stvar, ali je važno da koristite i dovoljno debeo papir. Skenere birate prema rezoluciji, neki standard je 1200dpi, ali u poslovnim potrebama nekako je 200dpi nešto što je najpraktičnije. Naravno sve zavisi od toga čime se bavite. Otuda postoje i vrste skenera, pre svega izdvajam prenosive štapne koji su vrlo praktični, a zatim i one koji koriste usb za transfer podataka i napajanje. Bukvalno ih možete nositi bilo gde.

Kamere i raznorazni blutut uređaji. Pre svega prvo i osnovno pratite standard blututa, trenutno je to 5.0 i može se praktično preko USB porta dodati na desktop računar, dok ga laptopovi imaju ugrađenog. Sa kamerama je isto kao i sa monitorima, treba Vam kvalitet i visoka rezolucija. neki standard je 2MP odnsono 1920x1080 i bitno je da kamera ima toliku video rezoluciju, a ne samo za fotografije koja se i meri u MP. Ukoliko je prisutna i 4K rezolucija još bolje, ali još uvek odličan posao vrši HD rezolucija. Slično je i sa fotografijama, one fotografisane u višoj rezoluciji su daleko zahvalnije za raznorazne obrade, posebno kada je reč o izradi sajta. Kod kamere je bitan i mikrofon, ali opet ako i nije zadovoljavajući i to je periferija koja se može dodati posebno i kombinovati sa postojećom kamerom. Servis računara vrši sva ta podešavanja, kao i instalaciju neophodnih drajvera za sve uređaje.

Savet pri kupovini - komponente(minimum)

Predlog za minimalnu konfiguraciju poslovnog desktopa

Desktop računar

Poslovni
CPU: I3 CORE ili Ryzen 3
MBU: socket 1700 ili AM4 | (B chipset)
RAM: 8GB
SSD: NVME 256GB
PSU: 500W ili 650W(sa GPU)
MON: rez:1920x1080 FullHD HDMI ili DVI
opciono:
GPU: mag. 128bit MEM: 4GB
HDD: 2TB 7200rpm

Predlog za minimalnu konfiguraciju laptopa

Laptop računar

Poslovni
CPU: I3 (12.gen) ili Ryzen 3 (5.gen)
RAM: 8GB
SSD: NVME 256GB
DSP: rez:1920x1080 FullHD
USB: vrsta i broj USB portova
KBD: srpska tastatura
napomena:
U tehnološkom smislu ogromna je razlika između I3 i I5 ili R3 i R5 i uvek idite na opciju da uzmete I5 odnosno R5 jer su ekonomski isplativiji.

Hardverski zahtevi Windows 11 operativnog sistema

Windows 11

Minimalna konfiguracija (preporuka MS)
CPU: 1 gigaherc (GHz) ili brži, minimalno 2 jezgra 64bit,
(8gen Intel, 3gen Ryzen)
RAM: 4GB
SSD: 120GB
BIOS: UEFI, mogućnost Secure Boot
MBU: Trusted Platform Module (TPM) verzija 2.0.
GPU: kompatibilna sa DirectX 12 sa WDDM 2.0 drajverom
DSP: HD rezolucija 720p dijagonala veća od 9 inča, 8bita po kanalu boje
INT: internet konekcija LAN, WIFI
napomena:
Navedeni uslovi omogućavaju da rade sve moguće funkcije sistema
Aplikacije mogu tražiti dodatne opcije kao što je npr. virtualizacija

Minimalna konfiguracija gejmerskog računara

Desktop računar

Gamer
CPU: I5 CORE ili Ryzen 5
MBU: socket 1700 ili AM5 | [B-gamer ili Z ili X]
RAM: 2x8GB
SSD: NVME 512GB
PSU: 650W
MON: rez:1920x1080 FullHD HDMI ili DP
GPU: mag. 128/192bit MEM: 8/12GB DDR6
HDD: 2TB 7200rpm

Saveti ne mogu biti besplatni, zato što dolaze iz skupo plaćenog znanja.

Saveti Edukacija

Mrtav komp, šta da radim?

  Pre svega nemojte paničiti ili se bespotrebno nervirati. Ako je zaista mrtav pre ili kasnije tu činjenicu morate prihvatiti.

Čipsi dijagnostičar

  Međutim, često se događa da je uzbuna lažna i pre nego što krenete u poteru za majstorom ili dobavljačima polovne, nove opreme, katalozima proverite kablove. Znači da li su svi kablovi dobro povezani i da li uopšte u računaru imate struje. Dogodi se da dođem na intervenciju i samo utaknem kabal u utičnicu jer je prethodno stajao labavo i pomerio se. Ako i nakon provere i dalje nemate struje u računaru, proverite utičnicu, produžni kabal, razvodnik ili osigurač na kućnoj instalaciji. Većina napajanja sa zadnje strane poseduje prekidač. Obavezno ga proverite da li je uključen. Matične ploče, velika većina, imaju kontrolnu lampicu na sebi i ako ona svetli to znači da struja dolazi u ploču. Ukoliko ona ne svetli, a u utičnici ima struje ostaje Vam ukoliko posedujete rezervni napojni kabal da njega zamenite i probate ponovo. Ako ni to ne pomogne, onda Vam je potrebna stručna pomoć majstora.

  Obavezno pravite razliku između kompjutera i monitora, dakle ako ne radi monitor to ne znači odmah da je crkao komp, već je možda samo monitor. Laički, na prvi pogled kod monitora, ako je potpuno nem ili mrtav ima nade da se može popraviti, ali ako najčešće svetli kontrolna napojna lampica, ona na prekidaču monitora, a monitor je mrtav, ne pokazuje ni svoje podešavajuće menije, velika verovatnoća je da se pokvarila "logika" i tu obično nema pomoći, jer najčešće se ne može naći zamena, a naručivanje nove iz fabrike košta skoro koliko i nov monitor. Slično je i sa panelom, njega niko ne popravlja. TFT Monitor je inače prosta naprava, sastoji se obično iz tri štampane ploče napojne, logike i panela. Popravke se vrše na napojnoj ploči, logika se obično menja kompletna. Pored ta tri dela, monitor poseduje ekran i osvetljenje ekrana koje obično čine lampe na primer kod LCD monitora. Kod LED varijante osvetljenje daju LED diode.

Čip IN Servis Računara © 14.05.2013.

Kako da izmerim brzinu svoje internet konekcije?

  Ovo je pitanje koje se najčešće samo nekako nametne kada nešto počne da škripi ili kada se pojavi sumnja u provajdera. S obzirom na podnevlje u kom živimo nekako je uobičajeno da je to uvek manje od onoga što piše ili što nam je prodato, iznajmljeno. Pre svega treba razlikovati download i upload. Download je brzina kojom primate informacije putem interneta, a upload brzina kojom ih Vaš računar šalje. Jedno je ono što Vam piše nominalno i što Vam je prodato, a drugo ono što zaista dobijete. Ovo posebno važi za wifi konekcije.

  Gde je osnovni problem? Hajde da kažemo baš u samom biznisu, alavosti ili nepoštenoj trgovini samih provajdera. Download je ono što Vam se obično prodaje i čija brzina Vam se ističe prilikom nuđenja paketa i naravno servira Vam se priča kako dobijate neverovatno ili magično brz internet. Međutim ne kažu Vam da dobijate ujedno i najskuplji internet na svetu. Možete imati i neograničen download, ako nemate pri tome nikakav upload stvar ne može da funkcioniše, jer jednostavno moraju se slati i povratne informacije. E sada štos je u tome da su te povratne informacije prilikom downloada veoma malog obima i provajderi to koriste ili zloupotrebljavaju drugim rečima. Potpuno je sve jedno tom provajderu kako će rasporediti, podeliti konekciju u odnosu download/upload znači koliki prostor na primer od 10Mb će dodeliti downloadu a koliki uploadu. Isto ga koštaju i 9/1 i 6/4 ili 5/5 i potpuno je sve jedno koja je varijanta... međutim šta oni urade? Daju Vam svih 10Mbit onako u kompletu kao download, a onda Vam serviraju uz njega upload od 256Kbit i naravno obavezno dođe do zagušenja i Vi uopšte niste u mogućnosti da iskoristite ono što ste zakupili. A da ne širimo priču kako se postavi sistem deljenja konekcije jer se koristi činjenica da nisu svi istovremeno priključeni i onda tu jednostavno pravde nema, samo njihovog profita i gubljenja Vaših živaca. Ne kažem da svi provajderi tako rade, ali takvo poslovanje je prisutno na našem tržištu. Naravno dodatni bezobrazluk je kada Vam ponude jednak odnos downloada i uploada ali za pet ili deset puta veću cenu, a kao što rekoh njih isto košta, oni moraju da obezbede liniju određenog kapaciteta, pa moraju, a da li ćete Vi slati ili primati u toj širini ili količini je Vaša stvar kao korisnika. Druga bitna stvar jeste da ipak Vi želite nešto i razmeniti sa nekim preko interneta, što privatno, što poslovno i sa malim uploadom to traje beskonačno. A opet kada već zakupite konekciju možda poželite da na svojoj fiksnoj iP adresi hostujete neki sajt na primer. Eh da bi hostovali neophodan je upload jer on omogućuje pristup posetiocima, odnosno Vaš upload je njihov download. Ali ako bi Vam dali to, kako bi Vam onda papreno preprodali hosting? Hosting paketi koji se nude kod nas su primera radi obično besplatni u SAD ili EU, s tim da stoji da ne možete najčešće na besplatnom hostingu da pravite biznis ili držite banere, ali s druge strane za cenu nekakvih limita u količini protoka ili prostora na serveru kod nas u inostranstvu dobijate sve unlimited. E, ali problem je kako domaća firma da plati takvu uslugu stranoj kompaniji? Ni to nije neizvodljivo, ako ništa drugo vlasnik zakupi na sebe pa onda ustupi bez naknade firmi na korišćenje. Potpuno isto kao sa poslovnim prostorom.

  Vratimo se priči o brzini konekcije. Kada je wifi mobilni internet u pitanju ponuda je raznolika, ali je činjenica da to funkcioniše samo dok ga papreno plaćate. Kada sam se raspitivao o neograničenom internetu preko mobilnog USB modema zatražio sam garanciju da stvarno imam pristup od 1Mb downloada koliko mi se nudilo. Međutim iskreno mi je rečeno da je to "do" 1Mb. Zatim sam upitao za upload, e to već operaterka nije ni znala šta je, ali me je pitala za šta želim koristiti taj internet. Što bi većina žena odgovorila... "intimno pitanje". A zatim dobih objašnjenje ako mislim koristiti za youtube da to neće raditi, jer to ne može. Nije znala objasniti zašto, a onda joj ja rekoh da je stvar baš u uploadu ili ukoliko povremeno dolazi do zagušenja, opšteg da je problem što im kapacitet nije fiksno izdeljen već je na šerovanju između korisnika... to je ono "do" 1Mb. S obzirom da ne možete definisati šta kupujete jer znate samo da ne kupujete preko 1Mb radi se o nepoštenoj trgovini, ali kada je ova država štitila uopšte potrošače? Danas imate jedinu mogućnost tužiti sudu, pa ko ima para može pokušati tako.

  Uglavnom kolika je brzina Vašeg interneta saznaćete primenom donje spravice. Ali bitno je da isključite sve potencijalne korisnike interneta u tom trenutku, ne sme nijedan program u pozadini, ni antivirus, niti bilo koji drugi da u trenutku merenja koristi konekciju kako bi se mogla izmeriti. Budite zadovoljni ako ulazite u manjak od 15% onoga što Vam je nominalno prodato. Ne znači to da imate manje, već je možda ostalo nešto što niste isključili. Merite nekoliko puta i rezultati moraju biti približni. Najpouzdanija je ona donja slovenačka alatka. Srećno!  Napominjem da se može meriti i brzina hostinga nekog servera, ali obično kada to radite sa svoje internet konekcije ona zavisi pre svega od Vaših brzina, ali eto može se na primer pogledati koji server i kolikom brzinom prema Vama otvara sajt koji se na njemu nalazi. Naravno ovakvo merenje ne možete obaviti odavde s obzirom da Vaš server mora u tom slučaju biti domaćin, host.

Čip IN Servis Računara © 23.05.2013.

Grafička karta & drajver

  Grafička karta je jedna od osnovnih komponenti svakog računara i Čip IN servis računara smatra da joj je neophodno posvetiti posebnu pažnju. Grafička karta je deo koji često otvara ili zatvara mogućnost pokretanja neke od igrica. U ovoj sferi se neprekidno nadmeću nVidia i ATI sa svojim tehnologijama, dok je Intel rezervisan za poslovne korisnike i manje zahtevne mašine. Mnoge Intelove grafike uopšte nisu ni podržane od strane igrica pa se često događa da korisnici na svom laptopu sa Intelovom grafikom uopšte i ne mogu pokrenuti igru koju su želeli. Naravno nikada ne treba zanemarivati zvuk, ali grafika sigurno ima presudan značaj na utisak koji će neki projekat ostaviti na korisnika ili posmatrača. Za neometan ili stabilan rad grafičke karte neophodno je imati adekvatan drajver. To ne znači uvek i najnoviji, jer i u tim novijim rešenjima dolazi do kikseva, tako da se nadogradnjom starog drajvera može uleteti u problem. Ipak, za one koji žele sami petljati u ovoj oblasti, Čip IN je odlučio postaviti na svojim stranicama izvore odakle možete uvek nabaviti sveže drajvere. Ako šta zabrljate ili upropastite tu je naravno Čip IN servis računara da vadi fleke. Možda je ponekad pametnije ove stvari prepustiti stručnjacima i ne petljati sam, ali izbor je na Vama. Srećan rad i update, upgrade.

Čip IN Servis Računara © 20.08.2013.


Nvidia logo
nvidia ikonica
NVidia zvanična download stranica
 
info fotografija
fotografija download kutije
 

Nvidia physics logo
nvidia physics ikonica
NVidia zvanična PhysX stranica (posle 2007.)
 
info fotografija
fotografija download kutije
 
nvidia Ageia physics ikonica
Nvidia Ageia PhysX (za igre do 2007)
 
info fotografija
fotografija download kutije
 

  PhysX je tehnologija koja se pojavila još 2004. godine sa željom da otkloni problem preopterećenja procesora sa velikim brojem operacija koje mora da obavi. I naravno njen osnovni cilj je bio da unapredi grafiku u igrama. Kompanija koja je lansirala ovaj izum je bila Ageia, ali je već posle četiri godine bilo jasno da neće samostalno opstati i prodata je Nvidia korporaciji.

  Igrajući igre korisnici su nailazili na čudne pojave u toku igranja, na primer da se točak prikaže sa polovinom u asfaltu, ili da se događaju neočekivane i nerealne pojave, da se objekti preklapaju, ili da junak prođe kroz neki objekat koji bi morao biti čvrst ili da se odjednom nađe u središtu nečega što ne postoji i izgubi se iz vidnog polja. Ovakve greške su se javljale u nemogućnosti procesora da obavi sva neophodna fizička proračunavanja i njega je prvobitno rešila Ageia.

  Danas ukoliko želite da igrate neku od igara koje su bazirane na ovoj komponenti Physx-u morate imati instaliran drajver za nju. Čak iako ne koristite Nvidia karticu, nego AMD/ATI igra se neće pokrenuti dok ne instalirae ovaj drajver na Vaš sistem. Da stvar bude gora ne bude nikakvog upozorenja o ovome, ali shvatite brzo jer takve igre na sebi obično nose oznaku PhysX.

  Servis računara Čip IN Vam omogućava da odavde preuzmete neophodne drjavere. Za starije igre one koje su se pojavile do 2007. godine otprilikemorate instalirati i legacy drajver kako bi sve funkcionisalo kako treba. Čip IN servis računara Vam želi prijatnu zabavu.

Čip IN Servis Računara © 29.08.2013.


Ati AMD logo
AMD ikonica
AMD ATI alatka za autodetekciju drajvera
 
info fotografija
fotografija download kutije
 

Intel logo
Intel ikonica
Intelova alatka za autodetekciju drajvera
 
info fotografija
fotografija download kutije
 

Kupovina laptopa

  Kupovina laptopa najčešće predstavlja glavobolju. Ponuda je ogromna, veliki broj proizvođača, još veći broj modela i sve to liči u najmanju ruku na neku vrstu džungle. Gotovo sve je novo, nepoznato i neotkriveno. Kako se u svemu tome snaći?

  Pre svega treba razmotriti sopstvenu odluku o kupovini laptopa. Dakle da li je laptop rešenje za naš zahtev ili je to možda ipak desktop. Kada je laptop u pitanju nemate fleksibilnost u konstrukciji računara, sklapanju Vama potrebnih komponenti već se morate odlučiti za jedan određeni sklop. To je i dobro i loše. Dobro je jer je takav sklop najčešće optimizovan od strane proizvođača. Loše jer često sastav tog sklopa diktira upravo cena koja je u nekim slučajevima niska, ali u nekim i previsoka za ono što se nudi. Imajte u vidu da je zadnja reč tehnike uvek preskupa i da je to ono što narod jednostavno naziva porezom na luksuz. Zato uvek treba birati nešto od onoga što je već ustaljeno u nekom kraćem vremenskom periodu i čemu je cena bar već jednom pala u odnosu na početnu kada se proizvod pojavio na tržištu. Opet postoji neka ustaljena norma koliko košta to što se uklapa u krilaticu: optimalan kvalitet za pristupačnu cenu. Cena takvih laptopova je između 500 i 600€ za one koji nisu brendirani jer se to brendiranje naplaćuje još nekih 100 do 200€. Dakle moguće je naći laptop jednakih karakteristika kao što je i brendiran za nižu cenu. Sigurno je najniža cena kod direktnih uvoznika, međutim najčešće Vam oni nude baš ono čega treba što pre da se reše. Problem je što računarska tehnologija brzo zastareva i onda im ostane ono što uvezu, a ne prodaju. Ostali distributeri koji prodaju za uvoznike imaju mogućnost da nabave tek kad prodaju ili imaju kupca, ali uvoznici ne mogu pod povoljnim uslovima da vrate ono što uvezu.

  Znači najvažnije je da jasno znate koju namenu treba da ima laptop koji kupujete. Ako je to neka obrada teksta na primer, svrha rokovnika, albuma za slike, upotrebu interneta onda Vam nije neophodan ni brz laptop, niti grafički snažan. Gotovo da se može reći da će Vam svaki nov model u potpunosti završiti posao. Ako imate potrebu za većim opterećenjem laptopa, na primer kod grafičke obrade ili želite igrati uvek sveže igrice onda Vam je svakako potrebna zahtevnija mašina i tu se akcenat stavlja na procesor. Dakle prvo birate procesor, a onda gledate laptopove koji su na njemu izgrađeni. Dalje Vas zanima grafika, ako želite i da ga upotrebite kao mašinu za igrice onda je bitno da Vaš laptop poseduje odvojenu grafičku kartu ili Nvidia ili ATI AMD. Ovakvi laptopovi obavezno imaju nalepnicu na sebi koja govori o grafici. Ona se najčeće nalazi u donjem levom uglu pored nalepnica o tipu procesora i oznake legalnog operativnog sistema ukoliko je prodat sa laptopom. Bitno je da ta grafička karta ima sopstvenu memoriju kako ne bi bila prinuđena da deli onu koja se nalazi na ploči. Iza toga posmatrate mogućnost ploče tog laptopa kada je radna memorija(RAM) u pitanju. Laptopovi obično imaju pri kupovini malo memorije u sebi ili eventualno neki optimum sa kojim će ceo sklop skladno raditi. Ako pokrećete snažne grafičke, inženjerske programe onda Vam je neophodno da laptop poseduje mogućnost proširenja ove memorije. Moj savet je da u trenutku kada imate novca kupite maksimum koji podržava i da ga stavite i tu negde ste kompletirali tu mašinu. Postoji još i hard disk ili poslednjih godina SSD i tu takođe možete pogledati kakve su mogućnosti za proširenje i koliku veličinu HDD-a ploča i BIOS podržavaju. Kada je SSD u pitanju on se ipak koristi samo za operativni sistem i njegove prateće elemente i gleda se da zadovolji tu funkciju, mada kod laptopa je nekada jedini i na njega se smešta sve. Postoje i laptopovi sa dva hard diska, kao što postoji i mogućnost da se izvadi optički uređaj i na njegovo mesto putem adaptera ubaci dodatni hard disk.

  Ono što je po meni veoma bitno kada se uzima laptop jesu portovi koje poseduje i po njima se donosi obično i konačna odluka. Dakle šta je to što je Vama važno, važno za namenu Vašeg laptopa od portova. Ako želite laptop da koristite u desktop uslovima, znači na nekom monitoru i uz neku drugu eksternu tastaturu i miša onda je neophodno da isti ima izlaze, portove za ove namene, dakle neki od video portova VGA, DVI, HDMI i USB. Značajno je da Vam laptop podržava USB 3.0 standard u novije vreme. Dalje, ukoliko želite priključivati eksterni hard disk bitna je i organizacija tog priključivanja. Znači da li postoji port ESATA ili ste osuđeni da to sve mora preko rack-a i USB porta. Bolje snabdeveni laptopovi poseduju i mogućnost priključenja ExpressCard kartice od 34 ili 54 pina. Nije pravilo ali ove manje su obično kompatibilne sa većim portom. Ovakve kartice na sebi mogu sadržati neki od potrebnih portova ili priključaka i omogućiti dodatak ili proširenje samom laptopu. Konkretno sam koristim ovakvu karticu za USB 3.0 na svom laptopu. Ali stoji i problem da se kod nas takve stvari retko uvoze i da ih je teško naći, tako da ostaje naručivanje iz inostranstva putem interneta. Laptopovi obično imaju i dock koji je predviđen za dodatni modul koji povećava broj portova na samom laptopu ali mu je cena obično paprena i po meni se ne isplati osim u slučaju kada se prilično oštete postojeći portovi, a nije više moguća zamena istih. Praktičnije i jevtinije rešenje je ExpressCard kartica jer obično nam nedostaje samo jedna određena vrsta porta, a ona je jevtinija od same intervencije zamene porta na ploči. U biti menja se DC konektor često, a portovi retko jer to nije isplativa investicija osim ako nema drugog rešenja. Što se optičkog uređaja tiče njega opet uzimate ako Vam je potreban i onaj koji Vam odgovara, a opet on se može i promeniti kao i hard disk ili memorije.

  Konačno ono što obično savetujem na kraju jeste uzeti laptop sa nekim OEM operativnim sistemom jer obično razlika u ceni nije mnogo velika, a priličnu komociju dobijate. Naime ako putujete često preko granice uvek možete naići na probleme ako nemate legalan softver, čak dođe i do zaplene takvog laptopa. S druge strane te stvari naši carinici obično i ne gledaju, ali nikada ne možete znati ili biti sigurni. Kada imate legalan operativan sistem sve ostalo se nekako lakše provuče, ali u svakom slučaju savetujem oprez sa time kada postoji mogućnost kontrole nadležnih organa. Kada je računar vlasništvo firme državni organi imaju dodatna ovlašćenja. S druge strane ako Vam već neko želi pleniti laptop na primer policija i to se ne može izbeći idite na varijantu da zaplene samo hard disk, ostalo im ne treba, a podleže zapleni ukoliko je korišćeno za ili u izvršenju krivičnog dela. Poenta je u tome da Vi iza toga možete koristiti taj računar sa drugim hard diskom što je sigurno najekonomičnije rešenje za nastali problem. Operativni sistem se vezuje za matičnu ploču, mada jeste problem što je njegov backup obično baš na hard disku koji biva zaplenjen.

Čip IN Servis Računara © 09.09.2013.

Kako se snaći sa sporim internet konekcijama

  Spore internet konekcije? Valjda će lagano iščeznuti sa naših prostora, ali do tada se ipak u nekim situacijama moramo snalaziti. Misli se na dial-up, konekcije putem telefonskog modema, a i sve ostale koje su malih brzina. Rešenje je u optimizaciji preglednika(browser), znači on se mora prilagoditi ovakvim uslovima. Ako me pitate koji savetujem, sigurno to bi bila Opera. I rešenje takođe stoji u isključivanju komunikacije svih ostalih aplikacija koje koriste internet na ovaj ili onaj način. Tu pre svega mislim na antivirusni program, njegove nadogradnje treba prebaciti na ručne opcije (manual).

  Kako sve to izgleda kod Opere? Pokrenete ovaj preglednik i kliknete na taster OPERA u gornjem levom uglu, a zatim izaberete Settings, pa onda Preferences. Otvoriće se novi prozor u kome se vrše podešavanja. Izaberite sada tab opciju WebPages i podesite Opera Turbo na "ON" i Images na "No Images". Ovime smo prvo uključili opciju koja je prilagođena sporim internet konekcijama i koja će sprečiti pokretanje zahtevnih komponenti na sajtu na koji odlazimo kao što su na primer flash filmovi. Druga opcija nam je isključila prikazivanje slika na sajtu što ujedno znači da se one neće skidati na naš hard disk i tako opterećivati konekciju. Jednostavno naš cilj je da prikažemo samo tekst sa tog sajta, znači čitaćemo na primer novine bez fotografija.


Opera preferenes webpages

  Nakon što smo onemogućili prikaz fotografija i još nekih stvarčica koje usporavaju prikaz kao što je flash između ostalog, ostaje nam da se pobrinemo za slikovne animacije (GIF animacije), zvuk, javaskripte i ostale dodatke(plug-in). To ćemo učiniti na sledećem tab meniju - Advanced. Znači sve opcije treba da ostavimo isključene kao na donjoj slici.


Opera preferences

  Ovako podešena Opera će crpiti najmanje resursa sa željenog sajta što će znatno ubrzati otvaranja. Naravno Vi ne morate sve isključiti, već možete neke od pomenutih opcija i ostaviti.

  Iza ovoga Vam ostaje da se pozabavite sa antivirusom i ostalim aplikacijama koje koriste internet, kao što je na primer torrent klijent ili neki download menadžer. Njih svakako treba isključiti kada ste prinuđeni na dial-up režim. Na donjem primeru možete videti kako Avast treba podesiti kada su u pitanju dopunjavanja virusnih baza i nadogradnje programa.

Čip IN Servis Računara © 19.09.2013.


Avast settings

Slanje poruka na više adresa, značenje CC: & BCC:

Avast settings

  Poštu je svako do sada slao elektronskim putem, ali često se događa da su ova dva polja "CC" i "BCC" ostale nepoznanice. Šta ova polja znače i čemu služe?

  Opis "CC" je skraćenica od "carbon copy". Ovo polje ostavlja pošiljaocu mogućnost da pored standardnog slanja poruke pošalje nekome kopiju ove poruke, na primer u sopstveni mail gde pravi nekakvu arhivu ili backup. Svi primaoci poslate poruke će moći da vide da je kopija poruke poslata na adresu koja je navedena u polju "cc".

  Što se tiče oznake "BCC" ona je skraćenica od "blind carbon copy". Ovo polje ima širu ili češću primenu od prethodnog jer ono omogućava da primaoci poruke upisani u ovo polje ostanu nevidljivi za ostale. Dakle onaj ko primi poruku, a bio je naveden u ovo polje neće videti ostale koji su navedeni u ovom polju, ali videće one koji se nalaze u poljima "TO" i "CC".

  Neki poštanski(mail) klijenti zahtevaju obavezno da se bar jedna adresa upiše u polje "TO", tako da kod njih nije moguće primaoce uneti samo u "BCC" polje. U tom slučaju se obično adresa pošiljaoca stavi u polje "TO" pošto ionako svi vide adresu onoga ko je poslao poštu. Ukoliko se ne navede u ovom polju bar jedan primaoc pošta kod tih klijenata ne kreće i pojavljuje se obaveštenje o grešci. Kod ostalih mejl klijenata, kod onih koji prime poruku, ukoliko ovde nije navedena nijedna adresa, pojavljuje se na mestu primaoca oznaka: undisclosed-receptions.

Čip IN Servis Računara © 13.10.2013.

Da li mogu pokrenuti određenu igru na svom računaru?

Detalji o mom računaru
can you run
Sajt i alatka za detekciju komponenti računara
 
info fotografija
fotografija download kutije
 

  Dogodi se ponekad da nabavite određenu igru i pokušate sa instalacijom, prođe često i ta instalacija ali onda igra ne može da se pokrene... Na žalost problem obično biva u tome da Vaša mašina nije dovoljno jaka da pokrene tu zahtevnu aplikaciju - igricu. Postoji način da izbegnete to maltretiranje i gubitak vremena. Jednostavno Čip IN servis računara Vam ovde pruža priliku da proverite da li neku igru možete pokrenuti na svom računaru.

  Za ovu svrhu neophodno je pre svega detektovati šta se nalazi u Vašem računarskom sklopu i to se može izvršiti online ili offline metodom. Za offline varijantu neophodno je da downloadujete detektor što Vam Čip IN servis računara ovde omogućava, a zatim da ga pokrenete i izvršite detekciju, a onda uploadujete na za to predviđen server podatke i zatim na tom serveru izvršite željenu proveru. Kod online načina se koristi java tako da ćete morati da dozvolite, date odobrenje u određenom trenutku ovoj aplikaciji da se pokrene i izvrši detekciju.

  Nakon izvršene detekcije Vašeg računarskog sklopa, izaberite u padajućem meniju željenu igricu ili ukucajte njen naziv i kliknite "Can You Run It". Iza toga dobićete rezultat sličan onome prikazanom na donjoj slici. Naravno nisu sve igre obuhvaćene na ovom serveru tako da se može dogoditi da neku od njih ne možete trenutno pronaći. Ali svakako najpopularnije su prisutne.

Čip IN Servis Računara © 13.10.2013.


Avast settings

Kako rešiti Java security problem u veb preglednicima


  JAVA aplikacije su svakodnevica i njih često srećemo na raznim mestima. Međutim nakon poslednje nadogradnje autor je podigao nivo bezbednosti i kontrole i sada većina Java aplikacija neće da se pokrene. Na kratkom filmu možete videti kako ćete najjednostavnije otkloniti taj problem i koristiti java aplikacije.

Čip IN Servis Računara © 15.11.2016.

Najlakši i najjednostavniji način za download sa YouTube-a


  Odgledate neki video zapis na YouTube portalu i jednostavno poželite da ga imate za sebe, u svom posedu, da ga ponesete na flešu ili jednostavno da ga gledate i kada nemate pristup internetu. Postoje različite aplikacije za ovu svrhu, većina je komercijalnog karaktera, dakle nije besplatna već licencirana i početna želja se ponekad učini noćnom morom, posebno ako dođe i do komplikacija sa pomenutom alatkom. Servis Računara Čip IN je za Vas olakšao ove stvari. Koristeći tražilicu na zvaničnoj prezentaciji studija Čip IN, možete sa lakoćom potražiti željeni video na YouTube-u i takođe ga još lakše i preuzeti. Dovoljno je samo da prepišete ili kopirate adresu video zapisa u tražilicu na mestu gde se unosi URL za download video zapisa i stvar je rešena. Dobićete željeni link pripremljenog videa za download. YouTube koristi fleš zapise, fajlovi sa FLV ekstenzijom, tako da je najpametnije i preuzeti video u tom obliku. Naravno za gledanje ovakvog video neophodan je FLV plejer odnosno codec. Dovoljno je preuzeti sa naslovne strane zvaničnog sajta studija Čip IN, iz gornjeg desnog ugla K-lite codec pack i instalirati i plejer i sve codece. Kompletno uputstvo imate u priloženom video zapisu.

Čip IN Servis Računara © 16.11.2016.

Kako preuzeti pesmu u mp3 formatu iz spota sa YouTube-a


  Sigurno je da ste poželeli da spakujete nešto za poneti sa Youtube-a. Sada Vam sledi i ideja, predlog ili savet kako da to uradite na najlakši način bez mnogo mozganja i snalaženja sa različitim aplikacijama. Jednostavno željeni mp3 zapis će Vam biti ponuđen za download. Dovoljno je da odete na zvaničnu prezentaciju Čip IN servis računara i da upotrebite tražilcu. Pomoću nje možete i pronaći na YouTube video zapis iz koga želite preuzeti mp3, ili ako već posedujete adresu istog dovoljno je da je samo upišete u download polje na tražilici i uputiće Vas na stranicu sa koje ćete izabrati da želite preuzimanje u mp3 formatu. Iza toga fajl za download će biti na jedan klik od Vas. Kompletno uputstvo je naravno ovde u video zapisu, tako da ga možete pogledati. Servis računara Čip IN Vam želi ugodno preuzimanje i dobru zabavu.

Čip IN Servis Računara © 18.11.2016.

Savetovanje odnosno konsalting se naplaćuje.