Čipsi zvanična maskota Čip IN Beograd Voždovac

Preuzimanja Čip IN Beograd Voždovac

Čipsi zvanična maskota Čip IN Beograd Voždovac

Preduzetnička radnja Čip IN Vam pruža mogućnost da na ovoj stranici preuzmete neke od korisnih aplikacija. Servis Računara Čip IN ne hostuje ove aplikacije već se one nalaze uglavnom na sajtovima svojih proizvođača, a servis računara Čip IN Vam omogućava lakši pregled, prilaz i preuzimanje bez gnjavaže popupovima i dosadnim reklamama. Servis računara Čip IN uglavnom za svoje potrebe ne koristi ove aplikacije i obično one nisu sastavni deo paketa koji se instalira prilikom pružanja usluga i to je još jedan od razloga zašto su ovde postavljene. Njihova instalacija nije komplikovana i sami je možete obaviti bez problema. Ukoliko Vam je ipak neophodna pomoć ta usluga se naplaćuje po važećoj ceni iz cenovnika usluga servisa računara Čip IN.

Licenciranje

Svaki od ovih programa je licenciran nekom od licenci i uglavnom ih direktno možete klikom na info ikonicu odmah i pogledati. Radi se obično o freeware, open-source ili shareware licencama. Kratko objašnjenje osnova svakog od navedenih tipova licenci bi bilo:

Freeware licenca

Besplatna licenca ali je obično uslovljena, najčešće se radi o tome da je dozvoljena samo za personalnu upotrebu, odnsono u nekomercijalne svrhe. Obično se pored ovakve licence nudi i komercijalna za odgovarajući iznos novca. Otprilike to bi značilo da privredni subjekti ne bi mogli da koriste ovu licencu, ali opet zaposleni u privrednim subjektima mogu, međutim samo za lične potrebe, odnosno u nekomercijalne svrhe.
freware

Shareware licenca

Probna-reklamna licenca, u biti zamišljena je za širenje propagande o samom proizvodu, odnosno deljenje neke vrste probnih uzoraka. Obično kod ove licence možete vršiti neograničeno besplatnu distribuciju trial verzije, ali opet ta verzija u sebi sadrži najčešće neko vremensko ograničenje, na primer nakon instalacije traje 14 dana iza toga se mora registrovati aplikacija i platiti licenca. Obično se može koristiti i u komercijalne svrhe.
shareware

Open Source

Licenca slobodnog koda, kod sirotinje raje najomiljenija jer daje neograničenu slobodu, čak i izmenu samog koda aplikacije i razna prilagođavanja potrebama korisnika. Ove aplikacije se mogu koristiti u bilo koje svrhe, pa i komercijalne u bilo kom pogledu i nemaju nikakvih ograničenja. Međutim najčešće u podešavanjima nisu bogate opcijama, već su veaom šture u istim i pokušavaju da zadovolje samo osnovnu potrebu aplikacije.
open source

Preuzimanja Download

CCleaner - Piriform

CCleaner čistač registra Windows OS
freeware


Skrinšot Ccleaner

  Ovo je više nego poznata alatka za vršenje manjih optimizacija sistema i čišćenja kako registra tako i privremenih skladišta (temporary folders). Servis računara Čip IN Vam je preporučuje što zbog njene namene, što zbog jednostavnosti korišćenja i upravljanja samom aplikacijom, ali opet uvek postoji opasnost kada petljate sa registrom Windowsa, s obzirom da je isti proglašen za najveći promašaj 20. veka, a ipak još uvek i živi i postoji i nema zamenu.

  Osim registra čisti i internet preglednike (browser) Firefox, Chrome, Opera, Safari i Internet Explorer. Kod svih čisti privremena skladišta, kolačiće (cookies) i istoriju surfovanja. Kod I.Explorera čisti i index.dat datoteku. Takođe može Vam asistirati prilikom čišćenja sa sistema log fajlova, kante za otpatke i istorije nedavno otvaranih dokumenata ili fajlova.

  Ova alatka obitava dugi niz godina na tržištu i servis računara Čip IN je smatra prilično zgodnom za kućne korisnike.

Čip IN Servis Računara © 14.11.2013.

Speccy - Piriform

Speccy - informacije o sistemu (specifikator)
freeware


  Servis računara Čip IN ovu alatku smatra veoma korisnom jer ona predstavlja jednostavan, a opet besplatan način da brzo proverite šta se nalazi u Vašoj konfiguraciji. Sama alatka je naprednog, višeg nivoa, nije obična i jednostavna, jer takve podatke inače možete sa raznih mesta sakupiti i na samom sistemu.

  Nije loše da odmah preuzmete ovaj program, pokrenete ga i zapišete sebi na jedan od ponuđenih načina koje komponente sadrži vaš računarski sklop, kako bi znali da date ove informacije u kontaktima sa serviserima. Ili kada se obraćate putem elektronske pošte jednostavno kopirajte rezime Speccy-ja u poruku.

Skrinšot Speccy

  Ono što je lepo ili zanimljivo kod Speccy-ja jeste da on može dati detaljne podatke o svakoj komponenti na računaru, pa čak i o softveru prilično puno podataka. Kome Speccy koristi? Uh, svakome... nama olakšava time što ne moramo odgovarati na mnoga pitanja koja bi klijenti inače postavljali jer on pruža prilično odgovora. Opet korisnik se brzo može upoznati sa svojom mašinom i eto čak i primetiti da li je nešto pregrejano ili nije, što je bitna stvar jer ako se mnogo greje to znači da morate poraditi na sistemu hlađenja Vašeg računara.

  Najvažnija uloga Speccy-ja za klijente Čip IN servisa računara jeste prilikom kupovine i prodaje njihovih računarskih sklopova. Jednostavno Speccy će Vam odmah pokazati šta kupujete ili pohvaliti ono što prodajete. Trgovcima svakako nije omiljen, pošto savršeno ili nepogrešivo vidi mačku u džaku.

  Servis računara Čip IN pozitivno ocenjuje ovu alatku i kada je u pitanju besplatna verzija i kada je u pitanju profesionalna. U svakom slučaju više nego koristan programčić i leči radoznalost i znatiželju, a i edukuje. Topla preporuka.

Čip IN Servis Računara © 14.11.2013.

Recuva - Piriform

Recuva oporavak obrisanih datoteka
freeware


Skrinšot Recuva

  OK, neophodno je da ovakva alatka ipak postoji u ovoj sekciji, ali Čip IN servis računara Vas upozorava: pažljivo sa njom. Slučajno ili greškom obrisani fajlovi su česta pojava i zbog njih i postoji kanta za otpatke u Windowsu i njena svrha i jeste da ipak možete da izvadite nazad ono što ste želeli prethodno nesmotreno da odbacite. Međutim, šta kada ispraznite trajno kantu, a onda shvatite da je unutra bilo nešto važno? Tu pomažu alatke ovog tipa, ali sa njima se znalački i pažljivo mora rukovati. Dovoljno je da takvu alatku instalirate na particiji gde se nalazio obrisani fajl i da time trajno uništite svaku šansu za oporavak obrisanog, jer fizički će biti prepisano novo štivo, preko onog logički obrisanog. Zato ako je nešto važno ipak donesite to u servis računara Čip IN i platite uslugu. Opet imajte u vidu da i antivirus ili neki drugi program može obavljajući svoj posao da zapiše nešto preko logički obrisanog fajla i tu je kraj nadama da će se to moći oporaviti. Možda je zato najpametniji savet da tri puta dobro razmislite pre nego nešto obrišete. To neće uštedeti vreme, ali hoće živce i novac.

Čip IN Servis Računara © 14.11.2013.

Sandboxie - Sandboxie Holdings LLC

Sandboxie kavez za bezbedan surf
open source


Animacija Sandboxie

  Oprezno sa ovom alatkom! Koristite je na vlastitu odgovornost. Servis računara Čip IN je ovde uvrstio ovu alatku možda više radi primera ili ideje, edukacije kako se može putem kaveza kontrolisati protok informacija sa interneta. Na ovoj pokaznoj slici lako i sami možete uočiti princip zapisivanja podataka putem Sandboxie-ja. Ovo je ujedno i najoptimalniji način zaštite od malware-a. Jednostavno nakon obavljenog posla samo obrišete sve što se nalazi u kavezu i time uništite potencijalne štetočine.

  Međutim Čip IN servis računara je primetio da je Sandboxie često bagovit i iz tog razloga ga ne preporučuje svakome već samo onima koji umeju da se snalaze u takvim situacijama. Ukoliko se pojavi kasnije neka jednostavnija alatka ovog tipa sigurno će biti ovde postavljena jer cilj Čip IN servisa računara jeste da Vam obezbedi što ugodnije korišćenje Vašeg računara.

Čip IN Servis Računara © 15.11.2013.

Wake-on-LAN - Emco Software

Wake-on-LAN daljinsko pokretanje računara
freeware


Skrinšot Wake on LAN

  Besplatna alatka za daljinsko pokretanje računara u mreži. Značajna je jer omogućava uštedu energije s obzirom da svi računari u mreži ne moraju biti u punom režimu rada već se oni koji nemaju zadatak mogu uspavati. Zadatak ove alatke je da ih probudi kada korisnik to poželi, jednim potezom - klikom na mišu. Poznata je stvar da slanje paketića za buđenje ponekad ume da zataji, dok ova alatka garantuje potpunu sigurnost. Ona može otkrivati MAC adrese u mreži, a profesionaln verzija ima i par drugih opcija kao što su podešavanje tajmera za buđenje, odnosno uređivanje rasporeda buđenja ili izvlačenje MAC adresa iz DHCP-a. Čip IN servis računara preporučuje ovu alatku onima koji rade na računarskim mrežama.

Čip IN Servis Računara © 16.11.2013.

Unlock IT - Emco Software

Unlock IT otključava mape i datoteke
freeware


Skrinšot Unlock It

  Čip IN servis računara Vam preporučuje ovu alatku za rešavanje sitnih problemčića u radu. Dogodi se da pokušate da obavite neku operaciju nad fajlom, međutim isti biva ili zaključan ili pokrenut od strane neke druge aplikacije. Ova alatka Vam omogućava da rešite taj problemčić i obavite iza toga željenu radnju nad fajlom. Međutim nije sve tako bajno i sjajno, postoje aplikacije koje imaju zaštitu od ovakvih upada, gašenja i sličnih operacija i kod njih ova alatka se ne može primeniti. Primer je Avastov self-defence module.

  Ovu alatku inače jednostavno koristite, kliknete na ikonicu browse u gornjem levom uglu i izaberete da li tražite fajl ili folder i pokažete put do njega, a zatim vam ova aplikacija dostavi izveštaj da li se radi o zaključanom ili zauzetom fajlu. Istovremeno Vam nudi i opcije da otključate fajl ili ugasite, blokirat esistemski proces kojim je taj fajl vezan. Međutim ako aplikacija kojoj pripada fajl poseduje automatsko pokretanje istog iza takvog gašenja fajl će se ponovo podići i biti zaključan. Dakle nećete uraditi ništa.

  Opet servis računara Čip IN smatra ovu alatku zanimljivom i jednostavnom za korišćenje, te je s toga i uvrstio na ovu listu ili ponudu aplikacija za preuzimanje.

Čip IN Servis Računara © 16.11.2013.

Dictionary - Fish Codelib

Dictionary online višejezični rečnik
freeware


Skrinšot Unlock It

  Maleni rečnik, ustvari bolje rečeno jednostavan, a baziran na Guglu i njegovom prevodicu, dakle radi u online varijanti. Servis računara Čip IN skreće pažnju na njega, besplatan je za ličnu upotrebu, ne i komercijalnu i verovatno u mnogo čemu Vam može asistirati. Međutim ne očekujte previše, već ono što je realno.

  Ovaj rečnik podržava prevođenje sa ili na 52 različita jezika i sve osnovne Guglove aplikacije rečnik, prevodilac, pretraživač, predlagač... Rečnik može prevoditi fajl, kompletan tekst, selektovan tekst samo, veb stranicu ili može vršiti višejezično izlistavanje pojmova. Zbog njegove licence Čip IN servis računara ga nije u mogućnosti koristiti, ali ga preporučuje kao izvor od 52 različita jezika.

Čip IN Servis Računara © 16.11.2013.

DoPDF - soft 112

Do PDF konverter i kreator PDF fajlova
freeware


Skrinšot DoPDF

  Servis Računara Čip IN Vam pruža mogućnost da preuzmete ovaj besplatni program kako za personalnu tako i za komercijalnu upotrebu. Radi se o virtuelnom štampaču PDF dokumenata, dakle pomoću njega ili njegovim instaliranjem instalirate virtuelni štampač koji ono što poželite štampa u PDF dokument. Može biti više nego koristan kada nešto želite prebaciti u portable document format (PDF).

  PDF fajl ćete kreirati veoma jednostavno, dakle radeći u nekom od procesora, najčešće je to tekst procesor kao što su Word ili notepad, ili recimo radeći u pregledniku (browser) odaberete opciju za štampu (print) iz menija i onda selektujete da se štampanje izvrši putem doPDF aplikacije. I to je sve na Vašem hard disku će se pojaviti željeni fajl u PDF formatu i sve je besplatno.

Čip IN Servis Računara © 17.11.2013.

PDFsam - A.Vacondio

PDF split and merge - obrada PDF fajlova
open source


Skrinšot DoPDF

  Još jedna aplikacija za obradu PDF dokumenata na koju Vas Čip IN servis računara upućuje. Ovog puta radi se o aplikaciji pomoću koje možete odvajati i spajati delove PDF dokumenata prema svojim potrebama. Ono što je lepo i što servis računara Čip IN svakako mora istaći jeste činjenica da se radi o open source projektu. To znači da se ova aplikacija može koristiti u sve željene svrhe kako za ličnu tako i za komercijalnu upotrebu, a poznato je da poslovni korisnici često barataju sa ovakvim dokumentima. Aplikacija je prilično pogodna za upotrebu i dobro je organizovana u svakom pogledu. Čip IN servis računara je svakako preporučuje.

Čip IN Servis Računara © 17.11.2013.

SumatraPDF - K.Kowalczyk

SumatraPDF portabl PDF alatka
open source


Skrinšot Sumatra PDF

  Čip IN servis računara Vam preporučuje alternativno open source rešenje ili zamenu za standardni Adobe Reader. Daleko je manji i njegova portabl verzija se može koristiti sa bilo kog medija,USB fleša, Ipoda, eksternog ili portabl hard diska, sa nekog od optičkih medija itd. Funkcija mu je naravno standarda služi za pregledavanje PDF dokumenata. Ono što je najvažnije slobodan je za sve vrste upotrebe kako komercijalnu tako i ličnu.

  Osnovne karakteristike ove aplikacije su otvaranje fajlova putem menija, zatim putem funkcije prevuci i pusti (drag&drop), poseduje i opcije lake navigacije preko stranica PDF dokumenta, različitih uvećanja (zoom), kao i laganog napuštanja aplikacije jednim klikom na "q". Čip IN servis računar asmatra da je ovaj program vredan pažnje u svakom slučaju.

Čip IN Servis Računara © 17.11.2013.

Notepad++ - Don Ho

Notepad++ tekst editor
open source


Skrinšot DoPDF

  Omiljena zamena za svog starijeg imenjaka Notepad koji dolazi u paketu sa Windows operativnim sistemom. Ko voli standardni notepad voleće i ovu moćniju alatku. Servis računara Čip IN je svakako toplo preporučuje, pre svega zato što je u pitanju open source alatka.

  Inače radi se o alatki koja je napravljena u C++ okruženju i obično se ističe da verno oslikava mogućnosti ovog programskog jezika. Druga bitna odlika je što poseduje višejezično okruženje tako da savladavanje njenih opcija neće predstavljati bilo kakav problem. Kome je potreban open source editor biće svakako prijatno iznenađen mogućnostima koje ova aplikacija nosi u sebi.

Čip IN Servis Računara © 17.11.2013.

Dual View Portable - Van Loo software

Dual View Portable mrežni video telefon
freeware


Skrinšot DoPDF

  Servis računara Čip In Vam skreće pažnju na ovu aplikaciju. Radi se o mrežnom video telefonu koji može raditi i u žičnim, pa i bežičnim uslovima računarske mreže. Posebna prednost mu je što je portabl varijanta, kompaktan je, mali a obaviće možda i veliki posao. Može se koristiti i za komercijalne i nekomercijalne svrhe i bilo gde gde postoji računarska mreža u funkciji: na poslu, kod kuće... itd. Prednost ove alatke je što ne zahteva server, što omogućuje trenutni video chat sa VOIP funkcijom, lak kontrolni panel, sve se može završiti sa par klikova mišem. Mogućnost postavljanja vlastitog zvona. Čip IN servis računara će uvek podržavati ovakve alatke iako one i nisu neophodne većini korisnika, uvek su dobrodošle.

Čip IN Servis Računara © 17.11.2013.

Free Virtual Keyboard

Free Virtual Keyboard - virtuelna tastatura
freeware


Skrinšot Free virtual keyboard

  Servis računara Čip IN Vam predstavlja besplatnu virtuelnu tastaturu koja se može koristiti i u komercijalne i u lične svrhe. bilo je intervencija kod kojih su bivale oštećene tastature na laptopovi, najčešće nerazmišljanjem ili preteranom brigom kada korisnik uzme alkohol ili neko alkoholno sredstvo u ruke da očisti svoj računar. Jednostavno stradaju određene oblasti na tastaturi i ona postane prilično neupotrebljiva, a baš se tada zadesi situacija da nešto mora hitno da se odradi. I onda je virtuelna tastatura rešenje. Neki je koriste jer vole da tipkaju mišem više nego da kuckaju. U svakom slučaju servis računara Čip IN smatra da ona zaslužuje svoje mesto na ovoj listi i sigurno će nekome dobro doći.

  Ova tastatura je prilično podesiva i prilagodljiva potrebama samog korisnika. Servis računara Čip IN nije otkrio još neku koja je potpuno besplatna kao ova što joj sigurno dodatno daje na značaju. Najvažnije je da se radi o potpuno portabl aplikaciji i da se ona može koristiti i sa USB fleša i drugih medija.

Čip IN Servis Računara © 17.11.2013.

AVG Antivirus

AVG - antivirusna zaštita
freeware


  Poznata oduvek i zauvek besplatna verzija antivirusa za kućne korisnike(home users) kako stoji u licenci i Čip IN servis računara nije mogao da ne uvrsti ovu aplikaciju na listu. Druga bitna karakteristika jeste da koristi veoma malo resursa i da ne usporava rad računara. Opet ta karakteristika lagano izlazi iz "mode" pošto su brzine znatno povećane samim poboljšanjem resursa, ali opet na starijim mašinama to itekako ima značaj.

Skrinšot DoPDF

  Sam proizvođač nudi sve vrsta zaštita i moguće i nemoguće, tako da su tu na primer prisutni LinkScanner koji Vas štit za vreme surfa po sajtovima, zatim sa svakom novom verzijom nov i tehnološki poboljšan i unapređen virus scanner, kao i autoupdater. Od zaštita koje nudi tu su ona protiv krađe identiteta, od hakera(nemoguća misija ali reklama je reklama), od spamera i skamera(oni koji sesluže marketinškim trikovima, nelegalnim ubiranjem novca), AVG nudi zaštitu svih fajlova koje razmenjujete putem socijalnih, društvenih mreža, kao naravno i od mnogih drugih štetočina po Vaš računar.

  Doživotna besplatnost ovog proizvoda je naravno ostvarena putem reklama trećih lica koje se ostvaruju nekada banerima, nekada dodatnim instalacijama linija alata(toolbar) ili nekih manjih promotivnih programa. Servis Računara Čip IN uvek odluku o izboru antivirusnog programa ostavlja Vama, a Vi sami izaberite čiji marketing ćete progutati.

Čip IN Servis Računara © 19.11.2013.

Avast Antivirus Alwill

Avast - antivirusna zaštita
freeware


  Avast je izbio u prvi plan plaćenih antivirusnih softvera nakon što su Symantec za svoj Norton i Kaspersky onemogućili korišćenje crackovanih verzija svojih programa. Tada je linija manjeg otpora bila prelazak na Avast čija je profesionalna verzija još nekoliko godina iza toga praktično bivala nezaštićena. Lepa reklama da se ljudi naviknu. Danas se i Avast štiti od piratskih licenci i krakovanja, ali je istovremeno krenuo i u reklamnu kampanju besplatnog antivirusa. U ovom trenutku u modi je registrovana besplatna verzija na godinu dana. Čip IN servis računara Vam ovde tu verziju i predstavlja.

Skrinšot DoPDF

  Daleko od toga da se kaže da je ova aplikacija loša, tim pre što Čip IN servis računara koristi profesionalnu verziju ovog programa za svoje potrebe jer kao firma nema pravo na besplatnu, ali je možda pomalo prenatrpana. Običnom korisniku sigurno neće biti lako da izađe na kraj sa gomilom raznih podešavanja, niti da razume svaku od ponuđenih opcija, ali opet i bez svega toga ovaj program će raditi svoj posao sa osnovnim podešavanjima i štitiće koliko god je u stanju računar od svih štetočina(malware). Avast nudi osam različitih štitova kako ih sam naziva, prilično dobar sistem skeniranja medija, poseduje zaštitu sopstvenog sistema od napada virusa, dakle ne može virus oštetiti Avast i tako sebe izolovati i stvoriti sebi imunitet, tu je i zaštita od rutkita i ono što mnogima ide na živce: potencijalna zaštita od sumnjivih programa. Naime događa se da avast vrišti na bilo koji keygen ili samoraspakujući fajl jer uviđa da je struktura slična onome što traži... problem je kad se struktura svede na naziv... odnosno postoji osnovana sumnja da Avast pomaže kompanijama u zaštiti njihovih softvera time što u bazu ubacuje izbačene crackove za njihove proizvode, najčešće se radi o generatorima serijskih brojeva ili pačerima.

  Zbog prilično mnogo opcija koje u sebi nosi bilo je više nego potrebno optimizovati Avast što i jeste efektno odrađeno tako da su u sklopu toga mnoge stvari automatizovane. Korisnik ne vodi više brigu o tome šta raditi sa sumnjivim fajlom, već on završava u karantinu, a sad ako korisnik ume da ga iskopa odatle ume, ako ne ume... sam je izabrao Avast.

  Šalu na stranu, u svakom slučaju da je avast loš ne bi Čip IN servis računara plaćao licencu za njega, već za taj neki bolji antivirus. Mi jesmo odabrali avast, ali to ne znači da je Avast rešenje za svakoga, uostalom nije ni najjevtinije rešenje na tržištu.

Čip IN Servis Računara © 18.04.2014.

Omnia mea mecum porto - Sve svoje sa sobom nosim