Usluge servis računara Čip IN Beograd Voždovac

Opšte informacije

Preduzetnička radnja Čip IN se bavi pružanjem usluga u oblasti informacionih tehnologija. Studio Čip IN se ne bavi trgovinom, prodajom hardvera ili softvera, već samo pružanjem usluga servisiranja računara, programiranja, konsaltinga, veb dizajna. Najpraktičnije je zakazivati usluge Čip IN servisa računara, putem telefonskog broja 069/72-44-82. Naravno možete nas kontaktirati i putem aplikacija Viber, WhatsApp ili Skajp (skype name: cipservis). U slučajevima kada servis računara nije u mogućnosti da izvrši popravku, odnosno otkloni problem ništa i ne naplaćuje, osim kada je u pitanju izlazak na teren koji se naplaćuje po važećoj tarifi u cenovniku. Dijagnostika se uvek naplaćuje po ceni iz cenovnika koji se nalazi uvek u radnji. Cenovnik na internetu je samo informativnog karaktera, te s toga je uvek dobro da proverite cenu usluge koja Vas zanima.

Dijagnostika Računara

  Dijagnostika odnosno defektacija kvara se u servisu Čip IN obavezno naplaćuje. Prethodna praksa sa besplatnom dijagnostikom nije dala rezultate u smislu marketinga već je bilo iskorištavanja i naravno morali smo je ukinuti. Posebno kada su bili upućivani zahtevi da se dijagnostika radi odmah jer se nekome žuri i slično. Osim toga sitni problemi se otklone u toku dijagnostike, a onda se dešavalo da pojedinci to nisu hteli da priznaju kao rad. Zbog takvog odnosa jednostavno jedino normalno rešenje jeste upravo bilo da se uvede naplata dijagnostike, jer tako serviser može 8 sati raditi samo besplatne dijagnostike. A o testiranjima komponenti i da ne govorimo, a koje inače nikada i nije bilo besplatno. Baš će neko četiri sata da testira memoriju, koliko obično traje njihovo testiranje i to sve besplatno. Zaista ko ne želi da plati majstora može sam da testira.

Čipsi dijagnostičar

  Kada govorimo o dijagnostici ispod nivoa komponente, koja podrazumeva testiranja samih komponenti pojedinačno, nastavljena je praksa naplate te usluge po važećem cenovniku u servisu. Opet, računar je sastavljen iz komponenti i kada se locira neispravna komponenta ona se jednostavno zameni, govorimo o hardveru. Softverska rešenja svakako treba primenjivati po uobičajenoj, standardnoj proceduri, kao što su nadogradnje firmevera, odnosno BIOS-a.

  Šta znači do nivoa komponente i ispod nivoa iste? Na primer, defektacijom je utvrđeno da je problem u hard disku Vašeg računara i da zbog njega ne radi. To bi bio nivo komponente. Popravka se sigurno može izvršiti zamenom istog. Međutim ukoliko želite da spasete podatke sa neispravnog hard diska onda je to nivo ispod komponente. Daljom dijagnostikom mi utvrđujemo da li je moguće spasiti podatke i ukoliko utvrdimo da jeste, a Vi odustanete od opcije da Vam Čip IN servis računara spasi podatke, dužni ste platiti tu uslugu dijagnostike prema utrošenom radnom vremenu, a po započetom satu rada. Ukoliko nije moguće spasiti podatke Čip IN nije onda u mogućnosti da vam pomogne i ne naplaćuje tu uslugu dijagnostike. Odnosno ukoliko nije u mogućnosti da izvrši popravku Čip IN servis računara ne naplaćuje uslugu jer je onda i nema. Znači odustajanje od popravke podrazumeva naplatu usluge dijagnostike odnosno defektacije ispod nivoa komponente računara.

  Na terenu se dijagnostika takođe naplaćuje, kao što se naplaćuje i izlazak na teren prema tarifi u cenovniku. Dijagnostika ispod nivoa komponente se ne može vršiti na terenu najčešće zbog tehničkih uslova.

Čip IN Servis Računara

  U sklopu svojih besplatnih usluga ovde na zvaničnim stranicama svoje internet prezentacije, Čip IN servis računara Vam omogućava da online ili offline proverite ili pogledate osnovne komponente iz kojih se sastoji Vaš računar. Za detaljan pregled koristite naravno Speccy koji možete downloadovati sa download stranice ovog sajta.

Čip IN Servis Računara


Detalji o mom računaru
can you run
Sajt i alatka za detekciju komponenti računara
 
info fotografija
fotografija download kutije
 

  Ukoliko imate problem sa tastaturom u smilu rasporeda slova Z i Y, Čip IN servis računara će Vam besplatno softverski otkloniti ovaj problem u svojim prostorijama. Šta znači softverski? Znači da fizički niko neće skidati tastere sa tastature, već će im na administratorskom nivou zameniti mesta. Ova usluga je i na terenu besplatna ali se naplaćuje dolazak, odnosno može se obaviti besplatno uz neku drugu uslugu koja se naplaćuje.

Čip IN Servis Računara

Servis računara Čip IN - Vaši podaci

Održavanje Umrežavanje

  Najčešći uzročnik kvara računara jeste upravo nečistoća u vidu nakupljene prašine oko samih komponenti računara. Još opasnija od prašine jeste paučina koja provodi električnu energiju i koja lako može izazvati i kratak spoj. Neophodno je redovno održavati računar, njegovo kućište, posebno ventilatore na vitalnim mestima.

  Kakva je uloga ove paste? Termalna pasta ima ulogu da obezbedi bolje prenošenje toplote između komponenti gde se nalazi. Najčešće se tu misli na procesor samog računara. Ako kuler nije prilepljen maksimalno i optimalno za procesor i hlađenje je utoliko slabijeg intenziteta. Vremenom ova pasta se isuši, ispuca, izgubi svoj kvalitet i nastaju prorezi koji negativno utiču na kvalitet hlađenja, odnosno vode ka povećanom zagrevanju. Drugi negativni faktor jeste nagomilana prašina na samom ventilatoru koja ometa protočnost vazduha i onemogućava optimalno okretanje samog ventilatora. Sve ove uzročnike je neophodno eliminisati kako bi se održao računar u režimu bezbednog i normalnog rada.

Čipsi dijagnostičar

  Šta znači kada procesor nema adekvatno hlađenje? Znači da je otprilike pod istim uticajem pod kojim bi bio čovek na 50 stepeni u hladu bez mogućnosti da dobije vodu. Znači neće dugo izdržati. Iz tog razloga postoje mehanizmi koji u ekstremnim uslovima pregrejavanja gase računar u želji da spreče ono najgore.

  Detaljno čišćenje računara se obavlja samo u prostorijama Čip IN servisa. Na terenu ovu aktivnost izbegavamo jer nemamo tehničkih uslova da to čišćenje obavimo bezbedno po okolinu. Nije moguće usisati tu prašinu pre svega jer joj se ne može prići, a i kad joj se priđe ona je blago zalepljena za podlogu. Sistem je u tome da s eona mora podići, a kada dođe do toga ona slobodno pada po okolini. Ako je ta okolina soba klijenta stvaraju se nehigijenski uslovi jer ta fina sitna prašina dugo lebdi u vazduhu i udiše se. Zamena paste na procesoru se radi i na terenu kada su u pitanju desktop računari, dok se zamena paste kod ostalih komponenti, a prema potrebi vrši samo u prostorijama servisa.

  Kod laptopova čišćenje se obavlja isključivo u servisu računara. Inače laptopovi se hardverski ne popravljaju van prostorija servisa.

Čip IN Servis Računara

  Usluga projektovanja i održavanja računarskih mreža dobija sve više na značaju uvećavanjem prostora za njenu primenu. Brzim tehnološkim napretkom dolazi i do bržeg zastarevanja računara tako da je sve češća pojava da domaćinstvo poseduje više njih. Prirodno se iza toga javi potreba za deljenjem resursa između tih računara i tu prostor pronađe računarska mreža. Svakako prvi i osnovni resurs koji se deli je upravo internet konekcija, ali može se deliti i štampač i svi periferni uređaji koji su predviđeni za tu namenu. Što se tiče poslovnih korisnika tu se mreža jednostavno nameće kao potreba jer omogućava bolju koordinaciju, razmenu podataka i znatno smanjuje troškove. Videli ste na primer kako u pošti šalterske službenice za dva šaltera koriste jedan štampač koji se nalazi između njih. Takva funkcionalnost se postiže umrežavanjem, a ušteda je očigledna, dovoljan je samo jedan štampač za dva terminala.

Čipsi dijagnostičar

  Mreža se može projektovati na više načina: direktno vezivanjem dve mrežne karte ili dve bežične jedinice, zatim putem prekidača (switch) i putem usmerivača (router). Naravno moguće su i kombinacije sva tri načina kao i primena virtuelnih servera i mreža. Ono što je najznačajnije kada su u pitanju male mreže jeste upravo podešavanje rutera. I tu uslugu Vam servis računara Čip IN takođe nudi. Pustiti ruter u rad i pravilno ga instalirati su dve potpuno različite stvari, posebno kada je u pitanju međusobni pristup između umreženih računara. Uobičajena praksa ili ono što Vam svi ponude ili urade jeste da povežu ruter uključe sistem i automatski dobiju izlaz na internet i tu se sve za njih završava. Za razliku od toga neophodno je obezbediti da samo registrovani uređaji imaju pristup mreži, kao što je nekada potrebno i fiksirati IP adrese. I to je neka suštinska razlika između puštanja u rad i pravilne instalacije rutera. Naravno podešavanja rutera su mnogo opširnija, obimnija kategorija.

  Kada govorimo o održavanju mreža, kod malih mreža nije neophodno konstantno održavanje, ali ako postoje promene ili potrebe za izmenama u toku korišćenja onda je neophodna administracija. Na primer želite blokirati pristup nekoj veb adresi, nekom sajtu ili portalu. U tom slučaju takvu stvar obavlja administrator mreže naravno. Opet kada kažemo održavanje kod mreža ono se odnosi na otklanjanje kvarova. Inače, kada domaćinstvo zakupi internet priključak često sam provajder dodeli i ruter i u tom slučaju on i održava isti, ali Vam neće održavati priključke na njemu osim onog sa modema koji takođe pripada provajderu. Dakle računari koji se vezuju na internet su Vaša briga. U slučaju kvara rutera kada on pripada provajderu, provajder je taj koji Vam taj nedostatak treba otkloniti ili zameniti ruter, a ne Vi sami o svom trošku. Tu uslugu plaćate plaćajući pretplatu za internet priključak. Opet ako je ruter Vaš, a provajder je doneo samo modem, ruter je i Vaša briga. U svakom slučaju provajder Vam neće podešavati ruter već će ga samo pustiti u rad.

Čipsi dijagnostičar

  Takođe bitna stvar je i kako će sve to biti povezano ili uređeno, kako će izgledati ceo taj sistem koji čini mrežu. Ljudi se najčešće odlučuju za bežično vezivanje, ali ono je obično nebezbedno i protok informacija na njemu je sporiji od žičnog povezivanja. Bezbednost se reguliše dobrim setovanjem, uređivanjem postavki rutera. Što se tiče žičnog vezivanja, tu su Vam informacije što se tiče same mreže prilično sigurne, jer samo pristup kablu omogućava pristup delovima mreže. Jedina rupa je izlaz na internet znači tuda se može ući u takvu mrežu. Osim te rupe postoji i faktor indukcije kada se u kablu stvara dodatna struja osim one redovne koju mreža koristi i onda dolazi do ometanja i to je nešto što se takođe mora regulisati. Servis računara Čip IN Vam nudi i izradu kablova prema Vašim potrebama i funkcijama u samoj mreži.

Čip IN Servis Računara

  Održavanje funkcionalnosti sistema računara odlaže one krupnije zahvate, kada se praktično kreće od nule postavljanjem novog operativnog sistema. Registar Windowsa je odavno već proglašen za najveći promašaj 20. veka, ali primetno je da je i dalje u upotrebi i da se bez njega ne može. Ovaj registar se (pre)često napuni različitim otpadom ili ostacima koje je neophodno počistiti radi bržeg i optimalnijeg rada i to jeste funkcija održavanja. Osim registra čiste se još neki segmenti, ali oni nisu od vitalnog značaja. Na žalost kada registar počne da puca što može biti uzrokovano od strane više različitih činilaca obično jedino optimalno rešenje je reinstalacija sistema. Ujedno to biva i najjevtinije i najefikasnije rešenje.

Komp majstor servis i održavanje računara

  Šta podrazumeva daljinsku kontrolu? To je povezivanje daljinskim putem na Vaš računar, vrši se putem neke od mreža, a najčešće je to baš internet. U principu daljinska kontrola je moguća samo ako je veza sa internetom ispravna i stabilna. Šta se može obaviti daljinskom kontrolom? Efikasno se mogu obaviti podešavanja u većini aplikacija. Može se podesiti i ponešto na sistemu i mogu se pokretati aplikacije sa sistema. U biti može se očistiti registar Vašeg računara kao i sama optimizacija sistema, ali opet ne potpuna. U svakom slučaju to što se uradi je dovoljno da održava sistem u funkciji. U svrhu daljinske kontrole se koristi Team Viewer koji možete preuzeti sa početne stranice sajta ili klikom na sledeći link. Nakon što ga instalirate i pokrenete otvoriće Vam se prozor u kome ćete sa leve strane videti svoj ID i password. Neophodno je da ih prepišete i pošaljete putem skajpa, vajbera, vacapa, sms porukom.

  Pretplata na servis ili održavanje je usluga koju Vam servis računara Čip IN daje u svojoj ponudi. Osnovna usluga za fizička lica jeste održavanje po ceni od 1200din(odnosno cena jedne optimizacije po zvaničnom cenovniku) mesečno po računaru. U sklop ove usluge ulaze dve optimizacije. U slučaju potrebe da se popravka izvrši na hardveru klijent donosi računar u servis, Čip IN servis računara će izvršiti popravku hardvera po cenama iz standardnog cenovnika. Ukoliko pretplata traje duže od 6 meseci, klijent prema potrebi ima besplatnu reinstalaciju odnosno nadogradnju sistema u servisu. Potrebu zamene sistema određuje serviser. Ukoliko niste želeli u toku meseca optimizaciju jednu ili obe, Čip IN zadržava novac od pretplate, a sledeći mesec ponovo plaćate istu. Pretplata se uplaćuje avansno, na početku meseca za taj mesec. Ovo je osnovni paket, mogući su i drugačiji dogovori.

Bolesni komp

  Kada su u pitanju poslovni korisnici, Čip IN servis računara takođe ima osnovni paket održavanja čija se cena izračunava prema formuli: fiksni troškovi + broj računara * fiksni troškovi. Trenutni iznos fiksnih troškova je 2000din(odnosno cena izlaska na teren), što bi značilo na primer da je cena održavanja za poslovnog korisnika koji ima 3 računara 8000 dinara. Ova usluga podrazumeva jednu optimizaciju mesečno i besplatno otklanjanje svih kvarova na računarima koji su ušli u pretplatu s tim da poslovni partner snosi ostale materijalne i varijabilne troškove, odnosno nabavku rezervnih delova i zavisne troškove iste. To podrazumeva da kada Vam se pokvari hard disk, naša usluga zamene ulazi u pretplatu, ali korisnik mora kupiti rezervni deo, što je u ovom slučaju hard disk i platiti troškove dopreme istog ukoliko dolazi poštom ili se nabavlja na drugim način. Praktično to opet znači da rezervni deo donese naš serviser ili ga obezbedi sam korisnik pri čemu je izbor naravno na korisniku. Vreme odziva na poziv je 24h. Ukoliko vlasnik odluči da donosi svoje računare i opremu u servis po potrebi cena pretplate se umanjuje za jedan iznos fiksnih troškova. Naravno moguć je i svaki drugi dogovor. Hitne intervencije ne ulaze u ovu pretplatu, plaćaju se posebno, kao i intervencije vikendom, osim ako nije drugačije dogovoreno. Broj izlazaka je 4 mesečno, iza toga se svaki sledeći izlazak naplaćuje. Redovne optimizacije se rade jednom mesečno daljinskim putem.

Čip IN Servis Računara

Hardver Softver

Majstor Čipsi sa lemilicom

  Studio Čip IN servis računara uspešno otklanja hardverske probleme na Vašem računaru. Povoljno vrši zamenu bilo koje komponente na desktop računarima. U ovu uslugu ulaze i situacije kada želite da nadogradite svoj računar. Znači bilo koja komponenta da je u pitanju grafička karta, memorija, hard disk, matična ploča, procesor, napajanje servis računara Čip IN će naći najekonomičnije rešenje za Vaš računar i dati Vam savet šta bi bilo dobro da nabavite kada je u pitanju naodgradnja računara. Servis računara ne servisira periferne komponente tipa štampača, skenera i sličnog. Bez Vašeg odobrenja ne vršimo niti savetujemo popravke koje su ekonomski neisplative, znači ako popravka košta više od iste takve polovne komponente. Servis Čip IN otklanja i nedostatke na kućištima, ugrađuje nov prekidač kada se stari polomi i slično.

  Kada su u pitanju laptopovi servis računara Čip IN takođe vrši zamenu komponenti, pre svega onih univerzalnih, a kod specifičnih može biti problema oko nabavke. Lako rešavamo probleme sa napajanjem, bilo da se radi o ispravljaču ili DC konektoru. Popravka laptopa podrazumeva i regulisanje hlađenja, zamenu termalne paste na čipovima, CPU, GPU, čipsetu, doavanje hladnjaka, izradu pomoćnih vešanja kod lomova šarki i raznorazne prepravke. Naravno tu spadaju i zamene portova. Naravno, ponavljamo specifične rezervne delove je teško naći, posebno nove, a i kada se nađu mogu dugo putovati od 15 do 60 dana, nekada i duže i zbog toga je neophodno strpljenje klijenta. Polovne delove morate ipak sami nabavljati, naravno Čip IN Vam može pomoći, ali ne može preuzeti odgovornost za ispravnost dela koji ste kupili od nekog drugog, niti za funkcionalnost. Još jedna važna popravka laptopa je zamena tastature i nju takođe uspešno obavljamo, s tim da ako nema nove tastature u Srbiji, jednostavno morate biti strpljivi dok je servis ne pronađe.

Čip IN Servis Računara

  Osim hardverskih postoje i softverski ili sistemski kvarovi koji su češći i brojniji. Softver se u osnovi deli na sistemski i aplikativni i kada dođe do kvara na sistemskom obično sve staje i prestaje sa funkcionisanjem. Zato je tu servis računara Čip IN da u što kraćem roku podigne sistem na Vašem računaru i dovede ga u funkciju, odnosno da spašava šta se spasti može sa njega kada je kvar takav da se mora ići na reinstalaciju. U biti servis računara Čip IN je u obavezi poštovati načelo ekonomičnosti i mora Vas savetovati da idete na jevtiniju varijantu rešavanja problema. Najčešće ta varijanta je reinstalacija sistema, jer često se dogodi da mora da se obavi previše "krpljenja" i da zbog Microsoftovog izuma zvanog registar ta krpljenja ne drže dugo vodu, već obično dođe do novih kolapsa. Dešava se i da crvi ili virusi tome kumuju. Uglavnom bilo da se radi o laptopu ili desktopu servis računara Čip IN je u stanju sačuvati podatke sa Vašeg starog sistema i prebaciti ih na novi. To ne važi uvek za aplikacije, međutim u najvećem broju slučajeva se sačuvaju podešavanja aplikacija i njihovi produkti i jednostavno novom instalacijom aplikacije na novom sistemu praktično podignete staru postavku što je sigurno efektno rešenje problema. Druga dobra solucija jeste pravljenje rezervnih kopija (back up) Vaših postavki i podataka sa kojih se isti vrate ili ubace na novi sistem.

  Pitanje koje se često postavlja jeste koji sistem instalirati? To zavisi od Vaših potreba, Vaše situacije, mogućnosti, ali pre svega najpametnije je instalirati sistem za koji je matična ploča Vašeg računara optimizovana. Taj podatak uvek piše na kutiji matične ploče i u knjižici koja ide uz nju. Opet ako želite neki drugi sistem neophodno je da Vaš računar ima minimalnih mogućnosti da ga pokrene. Najčešće opcije su Windows XP za starije računare, Windows 7 i 8 i Linux Ubuntu. Ubuntu je najsličniji windowsu, prilično ima dobru podršku i logistiku i jeste rešenje kada nemate novca za licencirane sisteme. Sitna prednost je i u tome da za linux gotovo da i ne postoje virusi. Nema profita, nema ni virusa. Ubuntu jeste open source ali postoje i linuxi koji nisu besplatni. Servis računara Čip IN se zadržava samo na Ubuntu linuxu sa ostalima se ne bavi. Uglavnom pažnju kod izbora sistema morate obratiti i na aplikacije koje želite koristiti na njemu, znači da li ih podržava. Takođe je bitno i da li hardverske komponente koje imate poseduju drajvere za željeni operativni sistem, jer bez drajvera iste neće funkcionisati. Što se tiče korišćenja, pa najlakše ćete se snaći sa XP-om, svaki sledeći sistem je brži ali i bogatiji ili komplikovaniji. Lagano je iščeznuo problem sa drajverima za Windows 7 tako da manje više rade sve aplikacije i većina hardvera. Windows 8 je relativna novina, greške se lagano ispravljaju u verziji 8.1 a zamišljen je kao operativni sistem za računare koji raspolažu opcijom komande putem dodira na ekranu (touch screen). Međutim mnogi su ga želeli na svojim računarima i onda se ta ideja sa menijima sličnim androidovim pokazala nepraktičnom već je zatražen stari način kao kod sedmice sa start dugmetom i svim ostalim. Opet Windows 8 se prilično razlikuje po svojoj strukturi od prethodnika znatno je brži i verujte bolji. Potrebno je vreme da se naviknete na njega i prihvatite novine, ali vredi ga uložiti mnogo se dobija. Sve opcije jesu prisutne kao i na prethodnicima samo su postavljene drugačije, neke stvari su čak i olakšane ali nismo navikli na način njihove upotrebe. Stoji činjenica da je Vista bila totalni promašaj i danas je koriste samo laptopovi koji je imaju kao legalnu, ali sigurno je da Windows 8 nije korak u nazad već veliko napred u odnosu na Windows 7 koji je stvarno dokazao da je dostojan naslednik najstandardnijeg i najdugovečnijeg Windows XP-a za koji uskoro ističe podrška od strane Microsofta, dakle postaće zastareo, na žalost to ne znači i besplatan. S treće strane Ubuntu je varijanta za poslovne korisnike koji je opet mogu prihvatiti, jer opet ako ostali poslovni partneri koriste Windows platforme neće sve baš ići glatko. Najčešći konflikt je na relaciji Office i OpenOffice. Ne znam, postoji i po mišljenju Čip IN servisa mnogo toga pozitivnog i za jedan ili drugi. Čip IN koristi legalan softver i iz tog razloga OpenOffice i iskustvo pokazuje ili govori da su njegove opcije lakše za prihvatanje i da se poslovne aktivnosti sa njim sasvim korektno mogu obavljati. S druge strane Office je bogatiji i opcijama i sadržajem i mogućnostima, i sigurno da daje dodatni kvalitet u radu, a neomogućava samo puko ispunjavanje potreba što jeste obično ideja open source aplikacija.

  Legalnost softvera je stvar korisnika. Servis računara Čip In uopšte ne zanima da li korisnik ima legalan ili nelegalan softver jer to nije ni posao ni nadležnost servisera. Serviser je tu da otkloni kvar ili problem, a legalnošću se bavi država. Obaveza servisera jeste da korisniku skrene pažnju da treba da poseduje legalan softver i da je legalizacija aplikacija i operativnog sistema stvar samog korisnika i da on odlučuje šta će koristiti. Ista stvar je i kad je odgovornost u pitanju, uvek je odgovoran onaj ko koristi piratski softver. Servis računara Čip IN se ne bavi prodajom softvera, niti njegovom legalizacijom, već samo uslugom instalacije istog ili otklanjanja nepravilnosti u radu.

Čip IN Servis Računara

  Virusi, jedan od čestih problema korisnika računarskih aplikacija i uopšte računara. Najčešće se prenose putem mreža, interneta, a iza toga sa računara na javnim mestima obično putem usb fleša ili nekog drugog medija. Zašto postoje virusi? Virusi su tu da bi svojim kreatorima donosili prihod ili neku korist, ponekad i samo zabavu. Najčešća primena je trojanaca koji su tu da pokupe neku vitalnu informaciju i proslede je svom autoru, najčešće je u pitanju krađa identiteta, odnosno brojeva kreditnih kartica. Jednostavno virusi su tamo gde je mogućnost dolaska do novca velika. Međutim iza toga se smišljeno ili slučajno rašire po širem području i to predstavlja kolateralnu štetu. Kako se odbraniti od virusa? Najčešće antivirusnim softverom, ali ako je virus nov ili specijalno pravljen najčešće nema odbrane jer isti ne postoji u bazi antivirusnog softvera. Prevencija je jedno od dobrih rešenja, jednostavno ne idete na internetu po mestima gde ima virusa ili postoji opasnost, koristite samo sigurne i proverene destinacije, i naravno pazite kakav softver ili fajlove, dokumente donosite na svoj računar. Možda je rešenje na javnim računarima jednostavno isključiti upotrebu usb priključaka kada su oni dostupni velikom broju ljudi. Naravno opet ako to ne ometa uobičajeno korišćenje, ali nije loše da se tačno zna ko unosi podatke. Sigurno treba obratiti pažnju i na elektronsku poštu. Nikada ne otvarajte poruke čijeg pošiljaoca ne poznajete, nemojte biti radoznali, manje više sve te poruke su priče za malu decu ili običan marketing koji će Vas navući da klikćete ili otvarate. Posebno ne dirajte atačmente(spajalice) u porukama ako niste sigurni da vam je to pošiljka od nekog poznatog i da je očekivana, jer i on može biti žrtva virusa. Kada sva ta odbrana popusti ostaje Vam lečenje ili pomoć od strane Čip IN servisa računara.

  Ono što bi Čip IN servis računara izdvojio za Vas jeste phishing ili krađa identiteta. U biti ako niste aktivni na društvenim mrežama i ne posećujete sajtove sa korumpiranim ili sumnjivim sadržajima mala verovatnoća je da dođete u kontakt sa virusima, međutim opet Vam putem pošte može stići nekakva poruka koja je neki vid klona na primer nekog provajdera ili društvene mreže i koja vas obaveštava da je na primer neko pokušao upad ili upravo krađu identiteta i zatraži Vam ili lozinku ili nalog ili Vas zamoli da sledite link koji Vam je poslao znajte da je najverovatnije u pitanju pokušaj krađe identiteta. Niko Vam ne šalje takva obaveštenja poštom već ako postoji takav sistem poruka Vas čeka nakon redovnog logovanja. Obrišite ovu neželjenu poštu, a ako hoćete možete i proveriti, jednostavno priđite mišem iznad linka i pogledajte i uporedite da li je isti sa onim na koji se ide, da li je isto ono što piše u linku i ispod linka. Naravno sve to bez kliktanja. Ako nije isto u pitanju je najobičnija krađa identiteta. Nemojte nikome davati svoje lozinke ili ih unositi sa neregularnih ili neproverenih stranica.

  Kako da znate da je virus prisutan? Prvo treba da proširimo taj pojam, širi pojam jesu štetočine (malware), a virusi su samo jedna od pomenutih. Osim virusa tu su između ostalih prisutni i crvi i adware i još neke grupacije. Osnovna manifestacija prisutnosti štetočina jeste usporen rad računara, on radi sporije nego sa istim postavkama u prethodnom periodu. Zatim može doći do problema sa aplikacijama nešto ne želi da se pokrene ili javlja poruku o grešci, problemi sa internet vezom otežano konektovanje ili usporen protok, i na kraju obično ide pucanje sistema što zna biti prouzrokovano crvima.

  Šta se radi u ovakvim situacijama? Opcija da vratite sistem na neku od prethodnih snimljenih tačaka (system restore point) može biti rešenje, ali imajte u vidu da to i nije sjajno rešenje jer obrisaćete sve aktivnosti koje ste obavili u periodu od snimanja te polazne tačke, što znači verovatno i nešto što Vam je važno. Postoje mesta gde se obično nalaze virusi i njih brišemo ili čistimo ručno i time skraćujemo proces znatno, međutim to se ne može vršiti sa zaraženog sistema, niti daljinskim putem. Ko god Vam kaže da čisti viruse daljinskim putem baš i nije upućen u materiju. Odnosno on će pokrenuti antivirus sa Vašeg računara i tako pokušati čišćenje. Očistiće samo deo, mada se može dogoditi da taj deo bude i sve. U principu taj metod može služiti za proveru određenih delova hard diska odnosno nekih fajlova. Uglavnom nakon čišćenja potencijalnih mesta, prelazi se na kontrolu postojanja virusa na računaru putem nekog od antivirusnog softvera. Iza toga se sa sistema proveri da li postoji još neki aktivan "divlji" fajl koji nije originalan već nekakav klon i nakon toga sistem je čist. Zašto se još daljinskim putem ne može rešiti problme sa štetočinama? Zato što postoje i virusi kao što su MBR-virusi ili BIOS-virusi kojima se ne može tako jednostavno prilaziti. Često je pametno u ovakvim situacijama problem rešavati u servisu, a ne na terenu jer je to jevtinija varijanta.

  Fajlovi zaraženi virusima se obično premeštaju u karantin, odnosno brišu se. Da li je moguće spasiti ovakve fajlove, jer ponekad se radi o nekom važnom dokumentu ili fotografiji, a možda i o aplikacji koju više ne možete nabaviti? Nekada može, nekada ne može sve zavisi šta je u pitanju. Ovakve stvari rešavamo samo u servisu i ovo je veoma dug i naporan posao u najvećem broju slučajeva. U principu dobro treba da razmislite da li Vam je nešto od toga što se treba spasiti zaista toliko vredno. Ovakve zaražene fajlove nam dostavljate narezane na cd-u.

  Garancija kod čišćenja virusa? To Vam niko pošten ne može dati, jer tako nešto je nemoguće. Čak i kada se na primer instalira potpuno nov sistem i sve novo i provereno nezaraženo opet Vam se može dogoditi trenutni ulazak virusa pri samoj konekciji na internet. Ne želite virus nemojte ići na internet, izolujte se. Praktično rešenje jeste ako imate nešto važno da to radite u izolovanom okruženju, na primer na laptopu na koji unosite podatke tek nakon nekoliko provera. Ili imate računar koji je izolovan od interneta. Sličan problem sa ponovnom aktivacijom nakon čišćenja može napraviti backdoor štetočina, znači postoji negde fajl koji je tehnički ispravan, nije zaražen, nije virus, ali na žalost jeste preuzimač štetočine sa interneta, pušta štetočinu u Vaš računar preko sporednog ulaza ili na zadnja vrata, otuda i naziv backdoor. Ponekad je nemoguće pronaći tu spodobu ili je za to potrebno veliko umeće. Biće obrisana ako sve brišete, ali šta ako je zavučena na particiji na kojoj nije sistem i sa nje se pokreće, pa spušta štetočinu sa interneta? Veliki problem, neće se pokretati zamenom sistema u najvećem broju slučajeva do izvesnog trenutka. Zato ne postoje garancije za viruse.

Čip IN Servis Računara

Savetovanje IT edukacija

  Studio Čip IN u svoju ponudu stavlja i usluge savetovanja i edukacije kao komercijalne naravno, osim onih saveta i usluga koji se nalaze na samom sajtu kao besplatni ili informativni. Ovo polje je široko, obuhvata različite elemente i faze, na primer od savetovanja pri kupovini računara do nekih organizacionih rešenja ili jednostavno savetovanja po principu outsourcing-a kada je Čip IN angažovan za poslove konslatinga u oblasti IT od strane nekog drugog privrednog subjekta. Znači ukratko saveti nisu besplatni već se naplaćuju osim ako nije drugačije naznačeno ili prirodno idu uz samu uslugu koja se pruža.

Učitelj Čipsi pred tablom sa kredom u ruci

  Kada govorimo o edukaciji cilj Čip IN servisa računara jeste upravo da IT približi što većem broju korisnika i da tržište upozna sa ovom oblasti koja je u neprekidnoj ekspanziji. U principu Čip IN nije tu da bi držao neku posebnu nastavu ili časove iz neke od IT kategorija, ali nije isključena ni takva mogućnost. U osnovi Čip IN se bavi savetodavno-edukativnom ulogom i to komercijalno. Sigurno je da nikada Čip IN neće držati nastavu ili obuku iz SEO menadžmenta na primer, jer od tog zanata živi, ali je opet logično da će se truditi da tu oblast približi potencijalnim korisnicima i svima zainteresovanim. Konkretno u vezi sa SEO menadžmentom prava škola i ne postoji, jer u osnovi niko osim samih vlasnika i kreatora pretraživača ne zna njihovu formulu, ali prateći njih mi dolazimo do nekih osnovnih principa na kojima se ta funkcija temelji i uz znanje iz oblasti programiranja formiramo naše algoritme i naša rešenja. U zavisnosti od kvaliteta našeg rešenja zavisi i plasman u pretraživaču. Sigurno je da teško možete biti prvi u svim pretraživačima, ali nema ni neke potrebe za tim jer 80% tržišta ste pokrili ako ste u vrhu Gugla.

Čip IN Servis Računara

  Reklamiranje i propaganda putem interneta... primamljiva oblast u svakom slučaju ali ujedno i veliki prostor za različite mahinacije. Ako ne poznajete funkcionisanje same mreže, uslova i zakona koji u njoj vladaju neće Vam mnogo pomoći perfektno poznavanje marketinga kao oblasti u ekonomiji. Marketing jeste ogromno ulaganje, ali koje obično po pravilu sebe uvek isplati i donese dodatni profit koga ne bi bilo bez propagande. Opet bez reklame ne možete ni postojati na tržištu jer šta Vama vredi savršeni proizvod ako niko za njega nije čuo ili nema priliku da ga vidi? Internet sam po sebi pruža velike mogućnosti, posebno ako je Vama interesantna ciljna grupa na njemu prisutna ili ga koristi. Ostaje samo jedan zadatak kako prići baš toj ciljnoj grupi, animirati je i ponuditi joj proizvod ili uslugu?

  Najlakši način je putem oglašavanja, bilo besplatnog ili plaćenog... I u ovom drugom leži zamka ili rupa bez dna. Sigurno ste pročitali da Vam mnogi nude svoju pomoć oko zakupa reklamnog prostora na društvenim mrežama kao što je na primer facebook, ili povezivanja sa Guglovom reklamnom mrežom. I ok sve to postoji, sve to jeste marketing, ali postoji veliki problem a to je plaćanje po kliku. To je ono što guta Vaš novac, a ne donosi mnogo i otvara prostor konkurenciji za delovanje. Obično visina plaćanja po jednom kliku na Vaš baner ili reklamu donosi i privilegije i poziciju, otprilike što više plaćate to ste jači i bolje pozicionirani u svakom pogledu. I tu nema prevare to jeste tako. Međutim da klikće može ko hoće, a to znači i Vaša konkurencija. I vi ste tako uložili pedeset evra plaćate 50 centi po kliku, dakle kada neko klikne na Vašu reklamu skida se od Vaše uplate 50 centi. To znači da ste pokrili sto klikova, ako tih sto klikova napravi Vaša konkurebcija Vaš novac je potrošen potpuno bez ikakvog efekta i to u veoma kratkom roku i to znači da iza toga Vaša reklama nestaje. Probajte i sami da klikćete i videćete koiko brzo nestanu takve reklame, a onaj kome ste kliktali od Vas nema ništa.

  Nasuprot ovom stoje reklame koje se plasiraju po Vašim blogovima, sajtovima i sličnim mestima u obliku reklamnih poruka (Google adwords) i za koje se Vama plaća po kliku. Znači ako na Vašem sajtu neko klikne na Guglovu reklamu Gugl će Vam platiti taj klik... ali samo u Americi. Kod nas postoje dodatni uslovi jer mi važimo za područje prevaranata, pa se tako ne računa svaki klik već postoji određena formula gde klik najčešće zavisi od vremena i IP adrese. To znači ako se dogodi da dve različite osobe dođu sa iste dinamičke adrese i kliknu kod Vas Gugl neće računati obe već samo jednu... to baš i nije fer. I tako živite u sakupljanju nekih 50 ili 100 dolara zavisno koja firma je u pitanju do isplate. A i kad Vam isplate čeka Vas i Srbija za porez. Bitno je da znate i kakve reklame plasiraju. Više nego logično plasiraju one koje odgovaraju temi Vašeg sajta ili bloga. Ako je sajt prezentacija firme, dobićete reklame konkurencije na svom sajtu i tako će Vam Gugl odvući kupce ili klijente kod drugih a Vi ćete dobiti svoju crkavicu kada nakupite propisani iznos. Kada se ovakva saradnja isplati? Ako ste bloger, novinar, komentator, prezenter i slično. Onda kada vi na primer napravite sajt o bananama i kada Vam je neophodna ili poželjna podrška u vidu ponude istih. I tada Vam je Google dobro došao sa reklamama onih koji prodaju banane.

  Ukoliko jeste iznad svoje konkurencije onda Vas ovakve stvari neće mnogo pogoditi jer će se klijenti ipak vraćati Vama, ali... zato i postoji marketing da veliča vrline i sakrije nedostatke, da približi manje kvalitetan proizvod kvalitetnom. zapitajte se koliko bi prodavali količinski sir na pijacama ako bi ukinuli onu mogućnost da Vam daju uzorak na probu? U prodavnicama proba ili degustacija pre kupovine nije moguća, dakle oslanjate se isključivo na marketing, što pasivan što aktivan. I niska cena je vid marketinga, odnosno njegovo sredstvo. Isto je i na internetu, posebno kada su proizvodi u pitanju mnogo toga vidite, čujete, prikaže Vam se ali ipak ne možete znati dok ne (is)probate.

  Šta Vam nudi studio Čip IN u ovoj oblasti? Pre svega isplativ vid reklamiranja putem banera na svojim sajtovima gde reklamni prostor zakupljujete na mesečnom nivou. Znači bitno je samo da procenite da li Vaša ciljna grupa obilazi prezentacije studija Čip IN. I tu uslugu vam takođe nudi Čip IN, znači savetodavnu koja je naravno komercijalna, naplaćuje se, a to je procena mesta gde želite postaviti svoj baner. Znači to je na primer neki sajt i onda Čip IN za Vas istraži taj sajt, njegove posetioce, politiku samog ponuđača oglasnog prostora i prezentuje Vam svoju procenu svrsishodnosti Vaše reklame. Takođe Čip IN nudi i uslugu legalne borbe sa Vašom konkurencijom, znači mi možemo motriti na njih, kliktati njihove reklame za Vas, pratiti sve promene u sveri zvanoj Internet Marketing.

Čip IN Servis Računara

  Studio Čip In je legalna firma i u obavezi je poštovati Zakon o oglašavanju. Iz tog razloga je neophodno da u slučajevima kada želi ustupiti oglasni prostor na svojim portalima ili sajtovima, blogovima, forumima i sličnim mestima mora pribaviti izjavu u vidu deklaracije od strane samog oglašivača ukoliko se radi o oglasu poslovnog ili edukativnog karaktera. Deklaraciju Čip In servisa računara možete pogledati ovde.

  Osim već određenih mesta za banere Čip IN servis računara je otvoren za sve predloge u smislu Vašeg oglašavanja na našem oglasnom prostoru. Znači ako imate svoj predlog ili ideju, možda želju budite slobodni pa ih izložite. Studio Čip IN će ih razmotriti i odgovoriti Vam u što kraćem roku u nadi da ćemo uspostaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo.

  Trenutne cene banera na ovim stranicama su:

  uređena mesta na svim stranicama:
 • baner 100 x 100 celo mesto mesečni zakup: 500 dinara
 • baner 200 x 100 celo mesto mesečni zakup: 1000 dinara
 • baner 200 x 100 pločica mesečni zakup: 200 dinara
  uređena mesta na download stranici:
 • baner 100 x 100 pločica mesečni zakup: 100 dinara
  uređena mesta na stranicama usluga, saveta i kontakt stranici:
 • baner 180 x 100 celo mesto mesečni zakup: 800 dinara
  link baner, baner koji se prikazuje u kutiji na svih pet stranica istovremeno:
 • baner 150 x 75 pločica mesečni zakup: 2000 dinara
 • napomena: može se povećavati visina ovakvog banera, širina mora ostati
 • baner 150 x 150 pločica mesečni zakup: 3000 dinara
 • baner 150 x 225 pločica mesečni zakup: 4000 dinara

  Razmena banera nije moguća pošto nije u skladu sa propisima R.Srbije. Naime Poreska uprava ne priznaje takav vid saradnje, tačnije ne odobrava tu vrstu troškova u neograničenom iznosu, već vrši naplatu poreza. Na primer u razmeni banera u vrednosti od 1000din, Studio Čip IN ima pravo svega 10% te vrednosti uložiti u sopstveni marketing, na ostatak mora platiti porez. Sva plaćanja se moraju obavljati preko računa, a trampa je robno-robna razmena bez upotrebe računa. Iz tih razloga i izbegavanja razjašnjavanja i objašnjavanja sa Poreskom upravom, jer oni bi bili u pravu u toj situaciji što je jasno po samom zakonu, studio Čip IN ne vrši razmenu banera. Ako naš reklamni fond, a to je propisano zakonom 10% ukupnog prometa, dozvoljava investiciju u reklamu na Vašem sajtu mi ćemo Vam je platiti preko našeg računa i popuniti Vašu deklaraciju. Hvala na razumevanju.

  Ukoliko ste postavili naš baner ili link na svom privatnom nekomercijalnom sajtu ili blogu, a pojavi se neki od inspekcijskih organa budite slobodni da nas kontaktirate u vezi sa deklaracijom o oglašavanju pomoći ćemo Vam što se našeg banera tiče sigurno, za ostalo ne znamo. Inače svrha deklaracija je legalno poslovanje odnosno odobrenje da se mogu oglašavati samo legalne firme. Iz tog razloga se uvek možete pozivati na sajt APR-a jer se na njemu nalaze sva rešenja svih privrednih subjekata koja jesu validan i neoboriv dokaz da se radi o registrovanom privrednom subjektu. Međutim Zakon o oglašavanju jasno propisuje da se mora uzimati deklaracija i držati u svom posedu i to je razlog zašto Čip IN od poslovnih oglašivača zahteva da popune istu.

Čip IN Servis Računara

Čipsijeva DOWNLOAD stranica

  Čipsi naravno uvek brine o svojim fanovima i na stranici za preuzmianje im omogućava pregršt zanimljivih aplikacija spremnih za brzo i jednostavno preuzimanje.

Izrada Sajta

  Web dizajn je jedna od osnovnih delatnosti studija Čip IN. Studio Čip In Vam nudi osim kreiranja, održavanje i uređivanje sajtova. Cena se izračunava prema obimu posla odnosno prema proceni koliko je radnih sati neophodno da bi se nešto izradilo ili da bi se obavilo uređivanje odnosno administratorsko održavanje sajta. Trenutna cena jednog radnog sata je 1500 dinara.

  Studio Čip IN Vam nudi različite varijante izrade sajta, a u osnovi to mogu biti oni koji su već ponuđeni šablonski gde Vi uglavnom birate boje i elemente koji će biti zastupljeni, dostavljate svoje slike i svoje tekstove. Drugi vid su oni koji se grade prema Vašim zahtevima, željama, potrebama. Sajtovi se mogu praviti od već gotovih obrazaca(template) i od nule ili praznog lista papira što je na primer slučaj sa ovim portalom na kome se sada nalazite.

  Sajt mora biti u svakom smislu Vaše ogledalo i najpametnija je varijanta kada već odlučite da angažujete Čip IN da nam kažete koji su to sajtovi koji se Vama sviđaju, koji su Vam lepi, atraktivni i da što preciznije opišete svoje želje. najbolje je da nam pošaljete adrese sajtova koji Vam se sviđaju i onda ćemo ideju za Vaš sajt graditi u tom pravcu.

WWW net znak

  Ako Vam je neophodna informacija šta je primamljivo internet pretraživačima i šta oni vole, njima najviše odgovaraju statički sajtovi, vole puno informacija koje mogu prezentovati svojim pretražiocima, a programeri ih pomalo nerviraju. U biti bolje ćete proći sa statičkim sajtom nego sa dinamičkim. To i jeste jedna od osnovnih podela sajtova na statičke i dinamičke. Statički su oni koji posmatrano sa nivoa korisnika, znači ono što vidimo kada posetimo sajt, imaju isti sadržaj ili izgleda za svakog posetioca, a dinamički su oni koji menjaju svoju sadržinu u zavisnosti od određenih uslova. Prema načinu izmene sadržaja postoje sajtovi koji imaju CMS (content management system) i koji lako bez programerskog znanja putem upravljačkih panela mogu menjati svoj izgled i svoju sadržinu. Međutim takvi sajtovi su retko originalni jer su obrazni, poseduju određenu formu jer su sagrađeni na sličnim platformama, tako da prilično liče jedan na drugog. I naravno postoje sajtovi koji nemaju ovu mogućnost i kod kojih se sadržina menja na programerskom nivou. Međutim ovi drugi su omiljeniji kod pretraživača zbog svoje stalnosti i jednostavnosti. Višejezični sajtovi su posebna priča, a u biti ako to želite pozitivno da odradite i dobro plasirate na pretraživačima, najpametnija je varijanta da svaki jezik ima svoj sajt. To Vam garantuje da će ih pretraživači precizno i tačno razumeti i usnimiti njihove sadržaje u svoje baze i da će kasnije pravilno na zadatom jeziku prikazivati tačno ono što treba.

  Izrada sajta je nešto što se dogovara, može biti jednostavna, može biti i složena opet sve zavisi od samih potreba naručioca. Studio Čip IN će kreirati i različite specijalne ponude.

Čip IN Servis Računara

  Osim izrade sajtova studio Čip IN U svojoj bogatoj ponudi ima i opciju za izradu samo pojedinih delova koje možete korititi u različite svrhe.

Animacja delova zaštitnog znaka Čip IN servisa računara

  Tu naravno pre svega spadaju baneri, koji su najčešći vid reklamiranja po sajtovima. Levo možete videti primer flash banera Čip In servisa računara. Izrada banera ne zavisi od njihove veličine već od elemenata koje je neophodno u njih ugraditi. Čip IN daje povoljnu ponudu od svega 2000 dinara za izradu flash banera, odnosno svega 1000 dinara za izradu banera u vidu pločica ili tabli. Znači sami birate ili određujete veličinu banera i elemente koji će se nalaziti na njima.

  Drugi vid su animacije. One su prilično atraktivne i mogu savršeno skrenuti pažnju posetioca Vaših stranica ili ga privući, zainteresovati. Levo možete videti primer kako je animiran zaštitni znak firme Čip IN servis računara. Izrada ovakvih animacija se usložnjava njihovom veličinom i elementima koje u sebi sadrže pa time i cena od toga zavisi, količine rada koji je potrebno uložiti u izradu. Obično ta cena se kreće oko 2000 dinara, odnosno izrada ovakve kao što je ova Čip IN servisa toliko košta.

  Pored banera i GIF animacija tu su meniji i svi ostali web elementi. Čip IN ih izrađuje za Vaše potrebe a cena zavisi od količine uloženog rada, dakle utvrđuje se prema broju sati rada potrebnih za izradu.

Čip IN Servis Računara

  SEO menadžment ili prilagođavanje stranica pretraživačima je uža specijalnost Čip IN servisa računara. Naravno da je mnogo vrednije biti prvi na Guglu nego imati reklamu u udarnom terminu na RTS-u posebno ako željena ciljna grupa često koristi internet i ovaj pretraživač na njemu. Mnogi Vam nude ovu stvar, obećanje da će Vas plasirati na prvo mesto ali to nije nešto što pada s neba ili što je lako postići. Čip IN Vam ne može obećati takvu stvar jer ona ne zavisi samo od Vašeg sajta, njegove optimizacije, prilagodljivosti već i od mnogo drugih faktora, pre svega tu mislim na konkurenciju. Jedan od ključnih faktora je i starost sajta i iz tog razloga je besmisleno da Vam neko uopšte obećava takvu stvar, jer potrebno je vreme i mnogo uloženog rada da bi se anulirala prednost sajta koji je dugo prisutan u svetkoj mreži. Ali slažem se ako se zna svoj posao to nije nemoguće. Međutim suludo je da Vam neko kaže kako će vas za pojam "news" pozicionirati ispred BBC-ja. Opet to znači da Vam se ipak otprilike može reći za željeni pojam koja bi se eventualno pozicija mogla postići i za koje vreme.

  Šta bi uopšte bio SEO i kako ga razumeti? Pokušajte to shvatiti jednostavno kao marketing Vaše veb stranice na pretraživaču interneta. Dakle SEO je oblast koja Vam omogućava reklamu i popularnost na samom pretraživaču. To je živ proces koji se neprekidno odvija jer svako želi plasman svog sajta na što višem nivou. U principu koliko para toliko i muzike, sve zavisi od visine ulaganja. Sigurno je da je budžet BBC-ja veći za ovu svrhu nego neke lokalne stanice, odnosno konkurencije. Tako i Vi posmatrajte tu stvar, recimo jedna od stavki koja je značajna i koja se vrednuje jeste prisutnost u Yahoo-ovom direktorijumu, ali da bi ste se upisali u isti morate uplatiti značajnu svotu novca istom, oko 600USD. Takve stvari ne savetujem, princip rada Čip IN studija jeste da se radi na svim elementima, pre svega na onim koji ne zahtevaju mnogo novca već mnogo znanja i umeća, tako da Vas u suštini u početku košta samo naš rad odnosno pretplata na određeni SEO paket. Oko godinu dana je potrebno kada se kreće od nule da bi se ostvarila neka pozicija koja se može smatrati stabilnom, ali ne očekujte da ćete tek tako prestići nekoga ko je pet ili deset godina prisutan i ko stalno radi na sopstvenom SEO menadžmentu, prilagođava ga, unapređuje. Nemojte misliti da je to jednokratno ulagnje, jer nije tako, postići ćemo željenu poziciju za izvesno vreme, možda baš i bude prva, ali ako u tom trenutku odustanete od daljih ulaganja jednostavno krećete u blagi pad. Opet ako produžite ulaganje, a konkurencija ne ulaže Vi stičete prednost koju će oni morati da nadoknade. Da li može da se kupi pozicija? tehnički to je moguće, jer rekoh sve zavisi od ulaganja. Niko Vam ne brani da kupite adresu BBC-ja ako ste u toj oblasti, ali da li je ona uopšte na prodaju? I kada je kupite, ako ne ulažete u SEO menadžment brzo će Vas konkurencija dostići i prestići.

SEO menadžment fotografija

  Kako izabrati pravog menadžera za sebe? To nije lako u svakom slučaju, ali sve je u Vašoj proceni, kome pre poverujete ili ko Vas pre ubedi. Moj savet Vam je da obavezno pre odluke pogledate kako se kotira taj ko Vam nudi svoje usluge sa sopstvenim sajtom i svojom ključnom frazom. Znači želite na Gugl, otvorite ga i ukucajte ključnu reč onoga ko Vam nudi uslugu pa pogledajte rezultate i imajte ipak u vidu uvek starost samog sajta. Što se tiče Čip IN servisa računara, ključna fraza je upravo "servis računara". Logično je da će neko pre svega sebi da obezbedi najkvalitetniji SEO menadžment ako se već bavi tim poslom. Kako Čip IN stoji sa tim? Neke stvari su odlične, neke malčice manje, finansije su uvek kratke u odnosu prema željama, ali potrebe se zadovoljavaju.

  Šta Vam Čip IN servis računara nudi u okviru ove usluge i naravno po kojim cenama? Nikada nas ne pitajte za našu formulu, jer kao što je formula Gugla svima nepoznata, iako se mnogi kunu kako je znaju, tako je i naša formula prilagođavanja Guglu i ostalim pretraživačima poslovna tajna. Nikada vam nećemo reći šta radimo, hoćemo dati savet ako je potrebno neko ulaganje da bi se poskočilo, jer sva ta ulaganja u vidu plaćanja ne ulaze u cenu naše usluge. Ali politika Čip IN-a je da prvo iscrpi sve one druge resurse pre upotrebe novca, dakle maksimalno se štedi novac klijenta, jer kao što već napomenusmo ovo je večni maraton, nema kraja i snagu odnosno sredstva treba i sačuvati i dobro rasporediti. Ako je konkurencija aktivna moramo mi biti aktivniji. To je trka koja nema kraja, ali u kojoj se događaju odustajanja. Ne znam možda klijent izgubi interes za tom pozicijom. U osnovi studio Čip IN Vam nudi tri paketa po najpristupačnijim mogućim cenama.

  

 • osnovni nivo: 2500 dinara (po stranici)
 • standardni nivo: 10000 dinara (mesečno po domenu)
 • napredni nivo: 15000 dinara (mesečno po domenu)

  Osnovni nivo je onaj deo optimizacije koji se odnosi konkretno na samu stranicu i njene elemente. Ovaj vid optimizacije stvarno može da se uradi jednom i da tako ostane, naravno ukoliko ne dođe do nekog novog drastičnog zaokreta u politici samih pretraživača. Da li je neophodno optimizovati sve stranice sajta? To zavisi od Vaših želja i potreba, u principu nije obavezno, inače sve se da i prilagoditi, ali je sigurno bitno da naslovna strana bude što bolje optimizovana jer ona je nosilac same web adrese. Inače kada studio Čip IN izrađuje sajt za Vas u njega je odmah gratis uračunata ova optimizacija, dakle svaka stranica koja izađe iz radionice studija Čip IN biva optimizovana, čak i ona najjevtinija varijanta.

  Standardni nivo već nudi neki plan i neki projekat pristupa pretraživačima. Odnosi se na poziciju sajta na samoj mreži i njega kao celine, paketa koji dolazi u pretraživač. Znači računajte kao da je to trkač koji se uzda u sopstvene mogućnosti i ne obazire se na konkurenciju.

  Napredni nivo je neki solidan pristup ovoj disciplini. Može li i bolje od toga? Naravno uvek može i bolje i više, ali to obično zavisi od uloženog novca. Na ovom nivou Vi jeste u borbi sa svojom konkurencijom i pažljivo osmatrate sve aspekte koji utiču na Vaš plasman.

  To bi bila ponuda Čip IN servisa računara kada je SEO u pitanju. Imajte na umu da se SEO gradi prema jednoj jedinoj ključnoj reči ili frazi i da je ona ta koja je dominantna i na kojoj Vi insistirate. Ta reč odnosno fraza je ono što će Vas pozicionirati kod potencijalnih klijenata, ono po čemu želite da Vas oni pretražuju. Ostale reči su sporedne, svaka u svom razredu ili nivou, ali takođe ostvaruju neki bolji ili lošiji plasman i po njima Vas mogu pronalaziti. Ako želite da gospodarite sa dve ključne fraze morate imati tehnički dva različita sajta, a to znači da Vam je za svaki od njih potreban SEO menadžment posebno, i više od toga neophodna je koordinacija i to odlična kako bi se izbegli negativni efekti.

  Kako da znate da li je ovo skupo ili bezvezno, da li je to potrebno ili nije, šta donosi i slično? Sami morate proceniti. Kao stručnjak kažem Vam da je ovo važnije od svega na internetu, čak i od reklamnih kampanja, jer ne traži Vas niko po Vašim oglasima, već po sadržaju koji ste plasirali u pretraživačima. Ali oko 80% korisnika ide upravo na Google i on je taj koji tehnički i praktično ima monopol i na kome je najvažnije biti prisutan. Što se tiče cena, pa uporedite sa cenom koštanja sata rada u našem servisu. Sat rada u ovom trenutku je 1000din, što znači da standardni nivo znači utrošak pet aktivnih sati rada i to na mesečnom nivou. Ovo je više nego povoljna cena jer tehnički ona je prepolovljena u odnosu na ono koliko stvarno vredi. SEO menadžment je ozbiljna disciplina i imućnije kompanije imaju zaposlene na tim pozicijama koje plaćaju daleko više, ali i njihovi sajtovi su veliki i aktivnosti su sigurno prilično obimne pa oni tu nalaze svoju računicu. Studio Čip IN Vam nudi angažman sa strane (outsourcing) i to za više nego povoljnu cenu. Angažujte nas i Čip IN će obavljati SEO menadžment za Vas na obostrano zadovoljstvo.

Čip IN Servis Računara

Elektronski Obrasci

  Elektronski obrasci su više nego praktična stvar i u mnogo čemu olakšavaju poslovanje, posebno kada je u pitanju administracija. Praktično imate popunjiv dokument za koji Vam nije neophodno da posedujete Word, Excel ili Open Office alatke ili neke treće, već je dovoljan Adobe Reader ili neki njemu kompatibilan čitač PDF (portable document format) dokumenata. Ovakav dokument nebrojeno puta možete popunjavati, možete pisati i brisati, iza toga snimiti ili štampati, slati putem elektronske pošte i slično. Ovaj dokument za Vas može obaviti i neke od računskih operacija ili nositi u sebi neki od dodataka.

  Ne treba mnogo objašnjavati da bi se shvatilo da ovakvi dokumenti prilično mogu olakšati poslovanje, jednostavno prebacili su u portabl formu sve ono što je bilo u standardnim formama Worda, Excela i sličnih aplikacija. Želite izdati račun? Jednostavno obrazac računa možete imati u PDF formatu, otvorite ga popunite, on izvrši i određene matematičke operacije, bude naravno čitko popunjen kao onaj koji se ručno popunjava i što je najvažnije nakon kontrole lako se štampa.

  Najveću primenu elektronski obrasci upravo imaju u računovodstvu, odnosno u bilo kom delu administrativnih poslova gde morate popunjavati neki obrazac. Zamislite sledeću situaciju, kupite u knjižari obrazac, on ima tri strane, sednete da ga popunjavate i pogrešite na drugoj strani... pokušate korekciju korektorom, ali avaj... nadležni organ ne želi da primi prepravljan obrazac. I tu je elektronski obrazac nezamenjiv, popunite ga, pregledate da li ste dobro popunili i onda ga štampate, pa ako i tek tada otkrijete grešku nije mnogo strašno, štampaćete još jednom i neće se videti ispravka. Primer jednog elektronskog orasca je ERP obrazac. Postoje različiti načini pisanja po PDF dokumentima, ali ovaj Vam omogućava da imate jednoobraznost, dakle svi obrasci će biti popunjeni na isti način jer elektronski obrazac drži format.

  Ni cena izrade ovakvog obrasca nije visoka, posebno kada se ima u vidu da se jednom izradi, a popunjava nebrojen broj puta. Izrada obrasca kao što je ERP košta samo 500 dinara, to je cena za neki prosečan A4 format sa tridesetak polja za popunjavanje. Naravno cena se kao i kod svakog drugog programiranja utvrđuje sa obimom posla, što znači da u slučaju kada je stranica A4 načičkana poljima i ima ih preko šezdeset na primer i cena mora biti viša nego za trideset jer duplo više se polja mora obraditi.

  Elektronski obrazac PDF se kreira od već gotovog običnog PDF obrasca koji se opet lako napravi od bilo kog drugog formata, može i skeniranjem i sličnim metodama. Ukoliko nemate već izrađen običan obrazac, onda se prvo mora napraviti takav obrazac da bi se kasnije od njega izradio elektronski. Studio Čip IN servis računara Vam neke popunjive obrasce nudi i besplatno, to su uglavnom oni koje Čip IN korsiti u svom poslovanju, a univerzalni su za preduzetnike.

Čip IN Servis Računara

Čipsi dorađuje fontove

  Možda imate, možda nemate potrebu, a možda ste je u nekom trenutku imali, da ispišete nešto nekim posebnim, upečatljivim, magičnim ili jednostavno lepim, Vama zanimljivim fontom. I onda ste ga tražili po sajtovima na netu, prevrnuli gomilu sajtova i našli na kraju font koji Vam se dopao i onako zadovoljni krenuli sa pisanjem ali... uvek se ispreči neko ali. Naša slova su se ispisivala kvadratićima ili jednostavno su ostajala u nekom od standardnih fontova i to onda nije više ličilo na ono što ste zamislili. Stvar je u samom fontu, on u sebi sadrži slova, simbole i znake i samo te koje sadrži može reprodukovati, ostali ostaju prazni. S obzirom da mi imamo u latiničnom pismu deset tih nama jedinstvenih fontova (šđčćž ŠĐČĆŽ) i još dva koja su izvedna od jednog univerzalnog i jednog našeg slova (Dž i dž), to je već petina svih onih koje koristimo i uočljivo je. Ona utešna varijanta pisanja tih slova bez kvačica ume i da iritira i ostaje samo jedno rešenje: doraditi taj font. Znači dodati mu karaktere koji mu nedostaju i onda pisati sa tim fontom sve što nam srce želi.

  Studio Čip IN Vam baš tu uslugu nudi, uslugu dorade fontova u cilju ubacivanja naših slova. I sve to po pristupačnoj ceni od 500 dinara. Bitno je samo da licenca tog željenog fonta dozvoljava doradu, a dorada je moguća kod gotovo svih fontova koji su besplatni, pošto se oni u biti ne menjaju već im se dodaju dodatni karakteri što autorima ne smeta jer delo ostaje njihovo i posle toga samo je funkcionalnije. Ono što ne može to je da se u neki već kreirani font koji je sastavljen samo od velikih slova dodaju mala slova jer to je po pravilu zabranjeno samom licencom takvog fonta jer menja se suština samog autorskog dela. Takođe može se kreirati i ceo font od slova koje ste sami nacrtali.

Čip IN Servis Računara

Vizit karte Čip IN Beograd Voždovac

Čipsi zvanična maskota Čip IN Beograd Voždovac
Čipsi zvanična maskota Čip IN Beograd Voždovac

Imate li možda još neko pitanje?